Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România pe lista scurtă a premiilor BBC Audio Drama Awards 2019

Publicat: luni, 26 Noiembrie 2018 , ora 9.12

Producția Teatrului Național Radiofonic Spovedania - scenariu radiofonic de Doina Papp după romanul Demonii de Feodor Mihailovici Dostoievski, regia artistică: Ilinca Stihi, se află pe lista scurtă a premiilor BBC Audio Drama Awards 2019, la secțiunea Cea mai bună dramă europeană.

Premiile BBC Audio Drama se acordă pentru originalitatea și calitatea spectacolelor audio on air și online și dau recunoaștere creativității actorilor, scriitorilor, producătorilor, designerilor de sunet și altora care lucrează în acest gen.

Finaliștii vor fi anunțați marți, 8 ianuarie 2019, iar câștigătorii duminică, 3 februarie 2019, într-o ceremonie ce se va ține la Teatrul de Radio de la BBC Broadcasting House Londra

La secțiunea cea mai bună dramă europeană, spectacolele selectate sunt:

-100 Songs by Roland Schimmelpfennig, producer Manfred Hess, SWR/ARD Germany

-The Confession by Fyodor Dostoevsky, adapted by Doina Papp, producer Ilinca Stihi, Radio Romania

-The Cremator by Ladislav Fuks, adapted by Lenka Veverková, producer Eva Vovesná, Czech Radio

- The Day It Rained 449 Franz Klammers by Mathias Cavelty, producer Reto Ott, SRF Swiss Radio and Television

- July 22nd: How Could It Happen? by Mathias Calmeyer, producer Øystein Kjennerud, NRK Norway

-Munch and Munch - Diptych by Jasna Mesariæ, producer Katja ©imuniæ, HRT Croatian Radio

- Wrapped by Tracy Martin, producer Kevin Reynolds, RTÉ Ireland

Spovedania - scenariu radiofonic de Doina Papp după romanul Demonii de Feodor Mihailovici Dostoievski. Regia artistică: Ilinca Stihi.

În distribuție: Zoltan Octavian Butuc, Marian Râlea, Ana Ioana Macaria, Isabela Neamțu, Magda Catone, Manuela Ciucur, Andrei Ciopec, Ana Maria Țoghină.

Muzica originală și sound design: Tom Brânduș.

Asistența tehnică înregistrări teren: Bogdan Dumitrescu și Marius Țoghină. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Redactor și producător: Domnica Țundrea.

Teatrul Național Radiofonic propune publicului său o pagină sonoră inedită: spectacolul Spovedania, după F. M. Dostoievski, constituindu-se într-o provocare la introspecție alături de eroul care parcurge un tragic proces de conștiință, capabil să exprime o viață interioară cu infinite meandre, complicate frământări psihologice: cea a demonicului prinț Stavroghin.

Scenariul radiofonic semnat de Doina Papp, realizat cu știința dozării exacte și simț teatral, pornește de la ultimul capitol din Demonii, La Tihon, refuzat inițial publicării. Aici, Stavroghin, care caută mântuirea spovedindu-se călugărului Tihon, retrăiește obsesia unui act de pedofilie, crima odioasă comisă față de copila pe care o ademenește și o împinge la sinucidere, corolar al unei vieți în afara credinței. Suferința personajului, dilemele acestei ființe aflate în impas se amplifică prin inserarea unor secvențe retrospective semnificative din roman, care-l definesc pe Stavroghin ca reprezentant al nihiliștilor pe care romanul îi are în centru. Scriitura radiofonică adoptă tehnica colajului, în acord cu nevoile transpunerii în limbaj auditiv, lansând întrebări și îndemnând, fără îndoială, la meditație, la confruntarea cu ideile dostoievskiene despre credință, moarte, esența (ambiguitatea) ființei umane. Acest nucleu dramatic răscolitor este încadrat de poezia lui Charles Bukowski, dedicată lui Dostoievski, adăugată de regizoare care face un racord spectaculos la contemporaneitate, aducând lumea spectacolului aproape de noi, publicul de secol XXI.

Ilinca Stihi abordează creativ universul dostoievskian, cu o concepție precisă asupra spațiului auditiv, izbutind o producție sonoră iconoclastă, vie, ritmând secvențele spectacolului prin discontinuități, întreruperi ale compoziției acustice ori alăturări neobișnuite de sunete, cuvinte, stări și sentimente... Planul dialogului este dublat în permanență de un plan auditiv secund, care comentează, însoțește, câteodată chiar contrazice inspirat conținutul vorbelor rostite. Viața interioară damnată a lui Stavroghin este redată prin modalități de expresie noi, incitante, în spiritul evoluției formelor auditive și al posibilităților, din ce în ce mai rafinate, de explorare a lumii sunetelor.

Din acest punct de vedere, s-a dovedit mai mult decât benefică, pentru spectacolul radiofonic Spovedania, colaborarea cu Tom Brânduș, artist vizual, muzician, compozitor, autor de performance-uri multimedia și producție video, implicat în numeroase producții teatrale, cinematografice și de operă, pe scenele naționale și internaționale.

Regizoarea Ilinca Stihi și Tom Brânduș, autor al sound design-ului și al muzicii originale, au recreat subtila țesătură de întâmplări, sentimente, emoții, impulsuri sufletești, din scrierea lui Dostoievski, învăluind faptele stranii într-un halou sonor atent elaborat, în care sunetele, inflexiunile, pauzele își află o ipostază organică și dovedesc o mare putere de sugestie, izbutind să impună sentimentul de deznădejde și damnarea, proprii acestui univers. Înregistrările au fost realizate într-un spațiu subteran, în uzina de la subsolul Radioului (excelentă corespondență cu subterana lui Dostoievski!), zgomotul motoarelor în surdină, dozate diferit, însoțind în permanență jocul actorilor, generând o ambianță acustică ciudată, apăsătoare. Spațializarea sunetului, atenția maximă la detalii, alternanța de planuri și muzica originală a lui Tom Brânduș amplifică atmosfera, stările personajelor, susținând dialogul, ideile, pasiunile, viața subtilă, ascunsă, intensă, de dincolo de cuvinte.

Regizoarea Ilinca Stihi a invitat, în distribuția spectacolului radiofonic Spovedania, personalități actoricești distincte, ale căror voci răscolitoare dau viață, fie și numai în câte o scenă, acestor personaje și întâmplări, antrenându-ne în confesiunea lor simbolică. În rolul lui Nikolai Stavroghin, Zoltan Octavian Butuc întruchipează, cu forță și expresivitate, ambiguitatea personajului, dedublarea, multiplicarea, negativismul exacerbat, apăsarea și chinurile sufletești. Prin vocile actorilor și prin tot acel amalgam sonor atent gândit, spectacolul capătă dramatism, intensitate, poezie, emoție...

Astfel încât, producția Spovedania, scenariu radiofonic de Doina Papp după Dostoievski, în regia artistică a Ilincăi Stihi devine un spectacol radiofonic profund, tulburător, care pune în valoare ideile genialului scriitor rus, susținut fiind impecabil de către actori, o montare care vorbește publicului de azi, printr-un limbaj sonor universal.