Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Audiție a premierei Teatrului Național Radiofonic - ‘Inocentul

Publicat: luni, 17 Septembrie 2018 , ora 10.14
Marți, 18 septembrie, începând cu ora 17:00, Teatrul Național Radiofonic și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la un eveniment inedit!

Actorul Dan Tudor va interpreta piesa de teatru Inocentul, după Ion Băieșu, în regia artistică a lui Radu Băieșu, după care veți putea audia varianta radiofonică, în avanpremieră, producție a Teatrului Național Radiofonic. Spectacolul va avea loc la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din București (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Premiera radiofonică a piesei va avea loc joi, 20 septembrie, de la ora 23:05, la Radio România Actualități.

Producția radiofonică îl are ca interpret pe Dan Tudor - în rolul Inocentului, căruia i se adaugă Florin Dobre - o voce, adaptarea radiofonică: Manuella Popescu, regia artistică - Radu Băieșu, regia de montaj - Florin Bădic, regia de studio - Renata Rusu, regia tehnică și muzicală - Mădălin Cristescu, realizator - Manuella Popescu.

Pentru Teatrul Național Radiofonic, a transpune în imagini sonore o piesă după Ion Băieșu reprezintă atât o bucurie, cât și o satisfacție profesională. Ion Băieșu a fost scriitor, dramaturg și autor de scenarii pentru televiziune și film. A lansat celebrul cuplu comic Tanța și Costel, în interpretarea a doi mari actori de teatru și film - Coca Andronescu și Octavian Cotescu. A publicat numeroase volume de schițe cu subiecte umoristice, explorând și genul dramatic. Este autorul unui singur roman, Balanța, ecranizat de Lucian Pintilie, iar postum i-a apărut și un Jurnal.

Ion Băieșu știa să scrie replici care să aducă pe scenă cotidianul esenței existenței umane și să construiască personaje suculente prin care, cu profunzime, a știut să ne dezvăluie metehnele și slăbiciunile ființei umane.

Dar de ce ne interesează și astăzi povestea descurcărețului achizitor de bovine de la misterioasa întreprindere O.R.A.C.A.? Dan Tudor și Radu Băieșu încearcă și reușesc în demersul lor teatral intitulat, nu întâmplător, Inocentul, folosind replicile lui Ion Băieșu, să-l descopere pe omul de lângă noi (Caragiale l-ar fi numit rrromânul). Vecin, coleg de serviciu, sau chiar rudă, debitând gogomănii cu o imensă seriozitate, stabilind reguli de viață și chiar idealuri, într-o halucinantă confuzie a termenilor și sărind adesea pârleazul spre absurd. Personajul ni se spovedește cu mândrie, convins fiind de justețea raționamentelor sale aberante și, în final, chiar ne cere să fim de acord cu el. Între două trenuri, unde altundeva decât în bufetul gării, în admirația navetiștilor, el, își povestește viața cu ingenuitate, făcându-ne martorii unei existențe care ar părea banală, dacă n-ar fi bântuită de absurdul unei societăți abstracte și totuși reale.

Dan Tudor - regizor consacrat și actor îndrăgit de publicul de teatru, a reușit să se confunde cu personajul Inocentul, prin tot ceea ce e omenesc, firesc, spontan, fără morgă de vedetă, fără ostentație. Dan Tudor și urmașul lui Ion Băieșu, regizorul Radu Băieșu, au reușit să creeze un adevărat fenomen la Muzeul Național al Literaturii Române. Succesul spectacolului Inocentul, a demonstat că acest personaj, esență a personajelor masculine ale operei lui Ion Băieșu, este la fel de actual ca și atunci când a fost creat, în urmă cu 60 de ani!

Inocentul - o poveste savuroasă, plină de umor, dar profund umană și mereu actuală. Varianta radiofonică a piesei Inocentul reușește, cu umor și eleganță, să creeze, prin bogăția de imagini sonore și muzicale, atmosfera gării de provincie și a unei boeme cârciumi de navetiști. Personajul Inocentul nu are vârstă, însă are șmecheria, îngâmfarea, naivitatea, candoarea nonșalantă, dar și obsesia pentru onorabilitate care îl conduce, cu tandrețe, către sfera ridicolului.