Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Start pentru Festivalul Grand Prix Nova 2018

Publicat: luni, 4 Iunie 2018 , ora 16.39

Astăzi, 4 iunie 2018, în Foaierul central al Sălii de Concerte a Radio România a avut loc conferința de presă și deschiderea oficială a celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova. Festivalul este organizat de Radio România, în perioada 4-9 iunie, dedicat fiind dedicat inovației în creația radiofonică. Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc în cadrul elegant al Palatului Elisabeta, vineri, 8 iunie, de la ora 18:00.

În deschiderea evenimentului, Georgică Severin, Președinte Director General al Radio România, a menționat: "Lansat în urmă cu doar 6 ani, Grand Prix Nova a devenit un adevărat reper în plan internațional: este competiția care premiază inovația într-unul dintre cele mai complexe domenii ale radioului - teatrul radiofonic. La această ediție se anunță un veritabil maraton al calității: au fost selectate în competiție 57 de producții radio din 23 de țări de pe 4 continente. Timp de 6 zile, între audiții și dezbateri, vom fi martorii unei efervescențe creative unice. Festivalul este un spațiu de lansare pentru artiștii sunetului, care vin aici pentru a-și proba creativitatea, pentru a face schimb de idei și a discuta despre viitorul radioului".

Președintele juriului de anul acesta, Soila Valkama, regizoare, dramaturg și actriță din Finlanda, a declarat: "Vin din friguroasa Finlandă, dar sper să ne încălzim ascultând și jurizând producțiile de anul acesta". Din juriul acestei ediții mai fac parte Olya Booyar, director Radio Asia-Pacific Broadcasting, Union Kuala Lumpur (Malayesia), Janko Hanushevsky, muzician, sound artist independent (Germania) Slobodan Govorcin, dramaturg, editor la RTV Vojvodina (Serbia) și Ilinca Stihi, regizor, unul dintre fondatorii Festivalului Grand Prix Nova, membră în numeroase jurii ale festivalurilor de profil și autoare a multor spectacole premiate la nivel internațional.

Înainte de a da startul festivalului, Atila Vizauer, redactor șef al redacției Teatru Radiofonic din SRR, a oferit detalii despre cele cinci zile de audiții, organizate în trei secțiuni: drama (maximum 60 minute), forma scurtă (maximum 10 minute) și binaural. Anul acesta se inaugurează o nouă secțiune, dedicată producțiilor binaurale, sincron răspândirii accelerate a audiției în căști a producțiilor radiofonice. Producțiile radiofonice în concurs și textele în limba engleză ale acestora pot fi accesate în perioada festivalului pe site-ul www.eteatru.ro. Din Australia și Malaiezia, până în Canada și Statele Unite, festivalul cartografiază Europa pentru a ajunge în Iran și Georgia. Spectacolele prezente la București vor oferi o panoramă a stilisticilor și reperelor culturale la nivel mondial.

Ediția din acest an a Grand Prix Nova continuă o tradiție onorantă, aceea de a se afla sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.

Festivalul Grand Prix Nova 2018 propune din nou Capitalei o serie de evenimente dedicate specialiștilor, dar și marelui public. Singurul festival din România consacrat creației radiofonice invită la patru zile de dialog și performanță cu artiștii experimentului radiofonic internațional în secțiunea Workshop - History Makes the future/1918-2018 a century of Nations. Atelierele sunt susținute de membrii juriului acestei ediții și se vor desfășura în limba engleză, în Grădina Eden din Calea Victoriei nr.107. Accesul e liber.