Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Comedia amară Aniversarea de Olga Delia Mateescu, în premieră la Teatrul Național Radiofonic

Publicat: miercuri, 11 Aprilie 2018 , ora 15.12

Teatrul Național Radiofonic vă invită la audiția cu public în avanpremieră a spectacolului Aniversarea de Olga Delia Mateescu joi, 12 aprilie, de la ora 17:00

Teatrul Național Radiofonic vă invită la audiția cu public în avanpremieră a spectacolului Aniversarea de Olga Delia Mateescu joi, 12 aprilie, de la ora 17:00, la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Adaptarea radiofonică și regia artistică a producției e semnată de Cezarina Udrescu. Intrarea e liberă.

Premiera va fi difuzată marți, 17 aprilie, ora 20:00, la Radio România Cultural.

Apreciată actriță de teatru și film Olga Delia Mateescu este autoarea piesei Aniversarea (2009), o monodramă pentru o actriță în jurul căreia gravitează câteva personaje absente - familia, prietenii, apropiații, pe care îi așteaptă la petrecerea de ziua ei. Pregătirea mesei festive e bruiată de numeroasele telefoane care amână sau scuză întârzierea invitaților. Astfel, la capătul serii petrecute de una singură, personajul Otilia Nemțeanu, fostă celebritate a sportului național, ne oferă o privire sceptică asupra vieții de familie, a superficialității relațiilor sociale, a solitudinii înțelese ca singura certitudine a maturității târzii. Piesa e o comedie amară presărată cu observații critice la adresa societății românești, aplicate vieții bucureștene și neajunsurilor marelui oraș.

Regizoarea Cezarina Udrescu, autoare și a adaptării radiofonice, scoate piesa din zona comediei lejere și subliniază sonor finalul care deraiază într-o situație absurdă ce sugerează coșmarul cotidian pe care doar visul îl poate readuce la normalitate. În producția radiofonică de acum, rolul principal este interpretat cu aplomb și umor de autoare, actrița Olga Delia Mateescu. Personajul Otiliei Nemțeanu capătă viață, reliefată din pasta sonoră a vocilor personajelor absente ce se succed de-a lungul serii în avalanșa telefoanelor. Comunicarea e trădată de inconsistența dialogurilor, cărora personajul principal încearcă cu disperare să le confere căldura relațiilor netrucate de convenții, validate de sentimente umane sincere

Olga Delia Mateescu este doctor în Istoria Teatrului (1999), societară de onoare a Teatrului Național I.L. Caragiale, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a UNITER. Dublu licențiată - filologie în limbi romanice și clasice a Universității București, Olga Delia Mateescu se dedică dramaturgiei după 1990, când scrie și publică teatru în volume de autor sau în antologii colective. Câștigă Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 1996, cu Capricii, piesă publicată în 1997. Vasta sa experiență de peste 30 de ani pe scena Naționalului bucureștean e fructificată în proza scrută, iar piesele sale de teatru sunt scrise cu un real simț al dialogului, cu umor și un vitalitate.

În distribuție: Olga Delia Mateescu, Constantin Cojocaru, Mircea Constantinescu, Mihai Niculescu, Silviu Biriș, Costas Mincu, Anca-Elena Munteanu, Ciprian Cojenel.

Regia de montaj: Radu Verdeș, Mirela Anton, Bogdan Golovei, Monica Wilhelm, Dana Lupu, Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Mădălin Cristescu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.