Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

15 martie 2018 - 64 de ani de la prima emisie a postului Radio România Cluj

Publicat: miercuri, 14 Martie 2018 , ora 14.40
Momentul aniversar de mâine va fi marcat la sediul Radio Cluj prin inaugurarea unei expoziții de pictură dedicată orașului de pe Someș, realizată împreună cu Asociația Artiștilor Plastici Cluj. Momentul este unul inedit, deoarece va îmbina perfect două planuri de expunere: pe de-o parte invită vizitatorii la o călătorie imaginară pe străzile orașului, iar pe de altă parte, le oferă acestora posibilitatea de a fi însoțiți în călătoria lor, de mai multe materiale audio, dedicate istoriei neștiute a capitalei Transilvaniei, materiale realizate în cadrul campaniei editoriale Clujul Neștiut. În foaierul Sălii Radio Cluj vor fi expuse 12 lucrări semnate de artiștii Eva Dolha, Bokor Ernest și Ionel Federiga, toate având ca temă, orașul. Este o împletire fericită între audio și vizual, pentru a ilustra preocuparea jurnaliștilor pentru comunitate și oraș.

Pentru că ne dorim ca această zi de 15 martie să fie una specială, i-am invitat în Casa Radio Cluj pe câțiva dintre prietenii noștri, o seamă de personalități culturale, nume cunoscute din lumea sportului și a muzicii. Invitați speciali, în studio, vor fi baritonul Cristian Bogdan, Mihai Silvășan - antrenorul echipei de baschet U BT, ultramaratonistul Tibi Ușeriu dar și formațiile Luna Amară, Semnal M, Iris, Ad Libitum, Aldo Blaga și Tzika Sax. Cu toții și-au dorit să transmită un mesaj special atât echipei Radio Cluj cât și ascultătorilor noștri, alături de care suntem de 64 de ani, on air și de o vreme încoace și online.

În continuarea evenimentului, vineri, la ora 18:00, colegii de la Redacția în limba maghiară vor acorda premiul Galele Donath 160 unui coleg jurnalist al postului pentru minorități - Kolozsvary Radio, care s-a remarcat prin activitatea publicistică în cursul anului trecut. Va urma un concert al Corului de copii maghiari din Cluj-Napoca.

Luna martie reprezintă și perioada în care Radio Cluj lansează o serie de proiecte culturale, pentru a aniversa trecerea celor 64 de ani de la prima emisie. Astfel, Sala de Spectacole Vasile Rebreanu va găzdui, în acest an, o mini stagiune dedicată Operei, una dedicată folclorului și o alta dedicată muzicii folk.

Lunar vom oferi câte un concert dedicat muzicii culte, muzicii populare și folk-ului. De asemenea, nu ne vor ocoli nume interesante din rock sau jazz. Spre exemplu, trupa sibiană Riff revine peste câteva săptămâni în Sala Radio Cluj, aici unde a debutat, pentru un spectacol extraordinar, după ce, în ianuarie anul acesta, ne-am bucurat de prezența formației Phoenix. La finalul lunii martie, miercuri, pe 28, un spectacol folcloric va aduce pe scena sălii de spectacole nume importante din zona Transilvaniei: Ansamblul Românașul, Mihaela Grindean, Adrian Socaciu. În 29 martie găzduim și primul concert de folk al anului, cu Mircea Baniciu, Cătălin Condurache și Sandy Deac.

Radio Cluj este postul regional al Radio România care emite în Transilvania pe șase frecvențe fm: 95,6 fm, 95,4 fm, 93,3 fm, 87,9 fm, 98,8 fm, 101,7 fm și pe patru frecvențe de unde medii. Din studioul de la Cluj-Napoca se emite un program în limba română și unul în maghiară, dedicat minorităților naționale. Studioul are în subordine și stațiile locale Radio Sighet și Radio Antena Sibiului.