Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale la Radio România

Publicat: vineri, 12 Ianuarie 2018 , ora 13.48
Radio România Cultural

De la o expoziție de fluturi, la renașterea unui oraș prin cultură, de la premii literare, la o gală de operă, realizatorii Radio România Cultural au ales pentru transmisiunile directe din afara studioului dedicate Zilei Culturii Naționale subiecte atractive, pentru a crea un tablou cât mai complex al fenomenului cultural autohton.

De la ora 13:20, în direct de la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, ascultați o ediție specială a emisiunii Știința în cuvinte potrivite, cu Corina Negrea și Dan Manolache. În această zi va fi deschisă publicului cea mai valoroasă colecție din muzeu: colecția de fluturi Aristide Caradja, alcătuită din peste 74.000 de tipuri de fluturi, în cadrul căreia pot fi admirate numeroase exemplare care aparțin unor specii rare, amenințate, multe dintre acestea având o valoare patrimonială deosebită.

Din Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I din București, de la ora 16:00, va fi transmisă în direct: Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de poezie a anului 2017. Vor fi oferite premii pentru Tânărul Poet al anului, Tânărul Prozator al anului și pentru Tânărul Critic literar al anului. A fost anunțat deja câștigătorul celei mai bune cărți de poezie a anului trecut: Insectarul Coman de Dan Coman, Editura Charmides. Gala Tinerilor Scriitori se va desfășura în cadrul unui eveniment multiart, avându-i ca invitați speciali pe Maria Răducanu și Sorin Terinte (pian).

Renașterea prin cultură. Cazul Petrila este subiectul dezbătut în direct, din mina Petrila, la GPS Cultural, de la ora 17:00. Cât este de importantă cultura pentru dezvoltarea unei comunități? Poate renaște o localitate prin cultură? Poate schimba un artist destinul unui oraș pe cale de dispariție? Anca Mateescu și George Gilea, realizatorii emisiunii GPS Cultural, merg acasă la caricaturistul Ion Barbu, locuitor al Petrilei, să afle cum a reușit artistul să pună fostul oraș minier pe harta culturii.

Începând cu ora 18:30, în direct de la Opera Națională București, se transmite Concertul Extraordinar - Ziua Culturii Naționale. Pe scenă vor evolua soliști ai instituției, Corul Operei Naționale București condus de Daniel Jinga și corul All's Choir. Programul spectacolului va include doar titluri românești.

Emisiunile pot fi ascultate pe frecvențele Radio România Cultural din toată țara și pe www.radioromaniacultural.ro.


Radio România Muzical

Pe 15 ianuarie 2018 la Radio România Muzical pot fi ascultate înregistrări ale unor celebri interpreți români și lucrări ale celor mai importanți compozitori autohtoni.

Matinalul Radio România Muzical, Musica viva (orele 7:00-10:00) și Perpetuum mobile (orele 17:00-18:30) propun ediții speciale dedicate Zilei Culturii Naționale, în care se regăsesc lucrări semnate și interpretate de artiști români, dar și informații la zi despre evenimentele organizate cu acest prilej în întreaga țară.

În cadrul emisiunii Arpeggio (orele 10:00-13:00), Interpretul zilei este dirijorul Sergiu Celibidache, unul dintre mai cunoscuți muzicieni români afirmați la nivel mondial. În cadrul aceleiași emisiuni sunt programate înregistrări semnate de alte nume importante de artiști români din secolul XX: dirijorul George Georgescu și violonistul Ion Voicu, alături de muzicieni care strălucesc astăzi pe marile scene internaționale, soprana Elena Moșuc și tânărul pianist Mihai Ritivoiu, al cărui CD de debut este recenzat în cadrul acestei emisiuni.

Emisiunea Polifonii (orele 13.10-15.30) propune o ediție specială, în cadrul căreia pot fi ascultate lucrări românești inspirate de lirica enesciană: Patru madrigale de Paul Constantinescu, poemul simfonic Luceafărul de Pascal Bentoiu, piese corale de Vasile Popovici și Simfonia a V-a de Anatol Vieru. Aceste înregistrări vor fi prefațate de audiția unor înregistrări semnate de tânăra pianistă română Alina Azario, autoarea Discului de muzică clasică al anului 2014 la Radio România Muzical.

De la ora 18:30, Radio România Muzical și Radio România Cultural transmit în direct concertul extraordinar organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale de Opera Națională București. Soliștii și corul operei vor interpreta exclusiv lucrări din repertoriul românesc.


Radio România Antena Satelor

Cultura populară, prima pagină din istoria poporului român. Radio România Antena Satelor propune ascultătorilor săi, luni, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, o serie de producții editoriale care evidențiază moștenirea culturii tradiționale și conturează importanța păstrării actului cultural în actualitatea satului românesc.

Emisiunea Viața la țară, de la ora 12:20, provoacă o discuție despre protejarea patrimoniului cultural rural, o adevărată investiție în viitorul satului românesc, în timp ce documentarul dedicat "tezaurelor umane vii" dezvăluie publicului oamenii-reper ai satului românesc, apărători ai autenticității și moștenirii lumii rurale.

Emisiunea Lada de zestre, de la ora 15:00, vine cu propunerea unei incursiuni în istoria culturii populare, cu accentul pe continuitate și unitate în timp și spațiu. În aceeași emisiune se "deschid" publicului muzeele satului românesc, iar Eminescu este pus în contextul valorilor rurale.

Pe tot parcursul zilei, pagina www.antenasatelor.ro propune perspective complementare și inedite asupra operei eminesciene și aduce în prim-plan eroii neștiuți ai artei și culturii populare.


Radio România 3Net

Programul Radio3Net dedicat Zilei Culturii Naționale cuprinde:

• Transmisiune în direct de la Cahul, Republica Moldova, unde actrița româno-canadiană Claudia Motea își lansează volumul de poezii Preludii în Cetatea Soarelui și susține un recital în cadrul spectacolului Eminescu, dragoste eternă de la Teatrul Republican B.P. Hașdeu;

• Expoziția de carte bibliofilă Mihai Eminescu, reper al spiritualității românești - interviu cu Elena Loreta Popa, jurnalist, PR Specialist la Muzeul Național al Literaturii Române;

Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de poezie a anului 2017 - interviu cu poetul Dan Mircea Cipariu;

• Rolul culturii în formarea personalității tinerilor - interviu cu Mirela Zivari, psiholog.

• Modele culturale în viața adolescenților - interviu cu Anisie Monica, fost Ministru secretar de stat în Ministerul Educației, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național Tudor Vianu din București.


Radio România București fm

Cum definim noțiunea de Cultură Națională? Ce rol joacă educația, învățământul?

Cultura națională presupune și educația morală a corpului politic - cui revine această misiune? România are o viziune în aceasta privință?

E posibil un program care să păstreze și să îmbogățească cultura națională, supusă în mod firesc transformărilor?

Nu mai știm să vorbim corect limba română, tinerii vorbesc romgleza, patrimoniul este de cele mai multe ori în voia sorții, iar trecutul este puțin cunoscut.

Și, totuși, cultura română înseamnă limbă, patrimoniu, trecut!

Deci: mai avem Cultură Națională? Și cum rezistă ea la globalizare?

Cultura face diferența, tehnologia integrează.

Cum facem față acestei provocări: cultura vs tehnologie?

Mihaela Ioniță și Răzvan Ursuleanu discută despre toate acestea În Comunitate cu Liviu Papadima - critic, eseist, istoric și teoretician, prorector al Universității București, luni, 15 ianuarie, de la ora 14:00, pe 98,3 fm sau www.bucurestifm.ro.


Radio România Târgu Mureș

Radio Târgu Mureș va fi prezent la evenimentele ce vor avea loc cu această ocazie în județele Brașov, Mureș, Harghita și Covasna.

Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, se va afla luni la Târgu Mureș, unde, de la ora 11:00, va susține o conferință de presă, iar apoi va participa la festivitățile ocazionate de sărbătorirea Zilei Culturii Naționale, urmând să primească Placheta Eminescu.

La Târgu Mureș va fi omagiat poetul național Mihai Eminescu, iar Ziua Culturii Naționale va fi marcată printr-un maraton de lectură Citește-le târgumureșenilor!

Înregistrarea unui poem de tinerețe, scris de Mihai Eminescu la 16 ani, pe când era la studii în Cernăuți și jinduia după plaiurile sale natale (1866) în interpretarea fostului nostru coleg, jurnalistul, publicistul și scriitorul Adrian Munteanu, vine de la Brașov. Adrian Munteanu va fi invitat în emisiunea Sens Unic, la rubrica de actualitate culturală.

Tot la Brașov, actrițele Daniela Nane și Ioana Maria Lupașcu vor prezenta un recital de muzică clasică și poezie de dragoste, Pianul cu poeme, marți, 16 ianuarie, de la ora 19:00, pe scena Centrului Cultural Reduta.

Vorbim și despre proiectele pentru Ziua Culturii Naționale care vor primi finanțare din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

În Covasna Ziua Culturii va fi marcată la cinema ARTA din Sf. Gheorghe prin proiecție de filme românești. În județul Harghita Ziua Culturii Naționale va fi marcată la Biblioteca județeană, unde posesorii de telefoane inteligente cu sistem de operare Android sau IOS sunt invitați să aducă aceste instrumente, pentru a experimenta noi mijloace de informare în domeniul literaturii contemporane.

Luni, 15 ianuarie, emisiunea matinală BDT va găzdui dezbaterea Transilvania în direct cu tema Ziua Culturii Naționale, în care ascultătorii vor fi invitați să-și exprime opiniile cu privire la următoarele întrebări: Care sunt evenimentele culturale de peste an pentru care plătiți bilet sau pentru care achiziționați un abonament? Care credeți că sunt cele mai importante evenimente culturale ce au loc în cursul unui an în România?

În ediția specială a emisiunii de cultură Pasaj urban, de la ora 22:00, cu tema Omul deplin al culturii române, vor fi prezenți: Acad. Alexandru Surdu, Cercet. Ion Filipciuc, Prof. Ion Dur, Doina Rizea-editor, actorii Constantin Chiriac, Daniela Nane, George Vraca, soprana Maria Petcu Catrina. Realizator Margareta Pușcaș.


Radio România Iași

Emisiunea Pulsul zilei de luni, 15 ianuarie, va fi dedicată Zilei Culturii Naționale și celebrării lui Mihai Eminescu. Invitați în studio, vor fi: Spiridon Maria Cassian - președintele Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România, Dan Lungu - scriitor și director al Muzeului Literaturii Iași, Acad. Eugen Simion - critic și istoric literar, eseist, editor al celor 14 volume Manuscrisele lui Eminescu, Acad. Nicolae Dabija - scriitor, militant de primă importanță în lupta de renaștere națională în Basarabia, redactor șef al Revistei Literatură și Artă, Acad. Valeriu Matei - poet, director al Institutului Cultural Român Mihai Eminescu din Chișinău.

Trimis special la Botoșani va fi Valentin Talpalaru cu informații în direct de la festivitatea acordării Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu - Opera Omnia pe anul 2017.


Radio România Reșița

Președintele Forumului Democratic al Germanilor Caraș-Severin, Erwin Josef Țigla va lansa în programul Bună dimineața Banat cartea Mihai Eminescu: Luceafărul / Der Abendstern (editor: Erwin Josef Țigla) - Reșița: Banatul Montan, 2018, apariții editoriale ale Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Vor fi prezenți în studio reprezentanți ai Universității Eftimie Murgu din Reșița unde Ziua Culturii Naționale va fi marcată pe trei secțiuni: La Steaua care-a răsărit - Eminescu și Cultura Română, Sub raza gândului etern și Dintre sute de catarge.

Invitații în studio vor vorbi despre Ziua Culturii Naționale la cea de-a XXX-a ediție a Festivalului Național de Literatură Eminescu la Oravița, în zilele de 15 și 16 ianuarie.

Radio România Reșița va redifuza materiale din ediția a doua a campaniei Eu aleg România.


Radio România Constanța

Invitați în studio - elevi ai liceelor Mircea cel Bătrân și Mihai Eminescu, membri ai cenaclurilor literare din Constanța, pe tema Implicarea tinerilor în fenomenul cultural național contemporan (în programul Matinal la Radio Constanța).

Invitată în studio, în programul Pulsul zilei, va fi prof. univ. dr. Mariana Capbun de la Universitatea Ovidius din Constanța, singurul eminescolog din Dobrogea, pe tema Eminescu și Dobrogea.

De asemenea, am programat o emisiune-dezbatere cu prof. univ. dr. Angelo Mitchievici de la Universitatea Ovidius din Constanța, Președintele filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România pe tema Cum percepem cultura în sec. XXI.

În programul Sens unic va fi difuzat un colaj de interviuri cu scriitori și artiști plastici dobrogeni care vorbesc despre viața culturală a Dobrogei în cei 140 de ani de la alipirea acestei regiuni la patria-mamă.

Reporterii Radio Constanța participă și realizează transmisiuni în direct de la evenimentele culturale din județele Constanța și Tulcea, organizate de Ziua Culturii Naționale (Centrul Cultural Theodor Burada Constanța, Casa Avramide Tulcea, Prefectura Constanța și comuna Cumpăna, județul Constanța).


Radio România Oltenia Craiova

Campanie de donare de cărți organizată în fața sediului studioului.

Interviu cu președintele Filialei Craiova a USR, conf. univ. dr. Gabriel Coșoveanu, despre semnificația zilei (rubrica Invitat la Matinal).

Relatări/Interviuri/Reportaje despre evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale în județele Olteniei, în emisiunile Buna dimineața, Oltenia!, De 10 X România, Pulsul Zilei și Sens Unic.

Gorj - Ziua Culturii Naționale marchează debutul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri. Festivitatea va avea loc la Teatrul Elvira Godeanu din Târgu Jiu, luni, 15 ianuarie.

Olt - Lucrările unor artiști din Oltenia, obiecte de cultură populară specifice județului Olt, printre care ceramica de Vădastra, vor fi prezentate, în perioada 15-16 ianuarie, la Sofia (Bulgaria), în cadrul seriei de evenimente culturale Săptămâna culturii române.

Dolj - Treptele Unirii, recital extraordinar de poezie românească, susținut de maestrul Emil Boroghină, Societar de Onoare al TNC, la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, luni, 15 ianuarie, de la ora 19:00; Pianul cu poeme - concert extraordinar la Filarmonica Oltenia, luni, 15 ianuarie, ora 19:00.

Vâlcea - El n-a fost când era, el e când nu e, spectacol la Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea.


Radio România Timișoara

Mihai Eminescu - un portret realizat de Simona Pele.

Alice Francis, o cântăreață de muzică soul de origine română din Germania, vine în studio și cântă live acompaniată la chitară de producătorul albumelor sale - interviu și muzică.

Maia Morgenstern și Marius Bodochi aduc pe scena Teatrului Național din Timișoara piesa Elixir de Eric-Emmanuel Schmitt, în data de 19 ianuarie 2018 - avancronică.


Radio România Cluj

De ziua Culturii Nationale, Radio Cluj va transmite începând cu ora 21:00 "Recitalul de Lieduri și Poeme Românești" realizat de Teatrul Național Cluj și Opera Națională Română cu sprijinul primăriei municipiului Cluj Napoca


Editura Casa Radio

Pe 15 ianuarie, Editura Casa Radio vă invită la o audiție specială în casele dumneavoastră, prilejuită de mai multe audiobook-uri care îl au drept protagonist pe Mihai Eminescu și geniul său poetic: Făt-Frumos din lacrimă, G. Călinescu vorbește despre Eminescu, poet național șiVisători la steaua singurătății. Eseu poetic realizat de Eusebiu Ștefănescu după Mihai Eminescu și Nichita Stănescu. Trei îndemnuri către cititori și ascultători, alături de două înregistrări rare.

Ascultați, citiți, priviți cea mai nouă apariție a editurii în Colecția Radio Prichindel: Făt-Frumos din lacrimă, carte+CD. Făt-Frumos, născut din lacrima icoanei Maicii Domnului cea făcătoare de minuni, flăcău viteaz, dăruit cu puteri supranaturale, a fost creat de geniul popular și făcut nemuritor de geniul poetului Mihai Eminescu. O carte-obiect cu ilustrații semnate de Florica și Marcela Cordescu - publicate în două ediții ale cărții la Editura Tineretului, în 1950 și 1958, reinterpretate grafic de Daniel Ivașcu. Dramatizarea realizată de Mircea Ștefănescu în studiourile Radio România trezește dorința întoarcerii la lectură, iar protagoniștii acestui basm cult sunt, printre alții, Ion Dichiseanu, Magda Popovici și Constantin Moruzan. Fiți alături de un text clasic, stabilit după volumul Poezii. Proză literară, ediție de Petru Creția, alături de încercările prin care trece eroul, în căutarea binelui și a dreptății, alături de o dramatizare spectaculoasă (1965) și ilustrații cu un aer pre-rafaelit.

Ascultați-i pe marii conferențiari la dumneavoastră acasă, aduceți universitatea mai aproape! G. Călinescu vorbește despre Eminescu, poet național, un audiobook apărut în colecția Lecturi pe întuneric, marchează un moment prețios extras din fonoteca Radio: comunicarea susținută de G. Călinescu în cadrul Sesiunii Științifice a Academiei Române și a Uniunii Scriitorilor, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu a avut loc la București, în Sala Mică a Palatului, în luna iunie 1964. Radio România a fost atunci acolo și a înregistrat vocea criticului, par excellence. Oricine l-a ascultat vreodată vorbind pe G. Călinescu, fie într-unul dintre amfiteatrele Facultății de Litere de la București, fie la Radio, îți va vorbi, neapărat, despre timbrul absolut fabulos al criticului, despre discursul său cântat. Discul acesta reprezintă una dintre rarele șanse, pentru cei din generațiile care nu l-au prins la catedră, de a înțelege cu adevărat ce înseamnă discursul critic transformat în incantație. În iunie 1964 ne aflăm în plin (temporar) dezgheț ideologic, iar 10 iunie 1964 este data ultimei apariții publice radiodifuzate a criticului care avea să moară nici un an mai târziu. Un audiobook prefațat de criticul Bogdan-Alexandru Stănescu.

Fiți martorii unui eseu poetic și muzical! Visători la steaua singurătății, realizat de regretatul Eusebiu Ștefănescu, alături de fiul său, Ion Bogdan, după versurile lui Mihai Eminescu și Nichita Stănescu. Poezie, flaut și o voce de neegalat, într-o creație absolut originală, un joc între vers, amintire și muzică, audiobook apărut la Editura Casa Radio în colecția Fonoteca de Aur, Seria Spectacolul poeziei.

La Editura Casa Radio marile voci dau cortina la o parte! Detalii, pe www.edituracasaradio.ro.