Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Gala de premiere Radio Fiction Desk - 2017

Publicat: vineri, 12 Ianuarie 2018 , ora 11.42

Marți, 16 ianuarie 2018, începând cu ora 15:00, în sala de spectacole a Centrului Național de Artă Tinerimea Română, se va desfășura Gala de premiere Radio Fiction Desk - 2017, moment final al proiectului inițiat de Radio România prin Centrul Cultural Media - Teatrul Național Radiofonic, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Partener Instituțional al proiectului, la acestă ediție, a fost Primăria Municipiului București.

Aflat la cea de-a treia ediție, proiectul s-a bucurat de participarea a patru trupe de actori-elevi de la următoarele licee bucureștene: Colegiul Național Ion Neculce, Colegiul Național Gheorghe Șincai, Școala Centrală și Colegiul Național Cantemir Vodă.

Pe parcursul derulării proiectului, am avut bucuria de a întâlni, deopotrivă, elevi și cadre didactice care iubesc teatrul și care au participat, cu entuziasm, la toate fazele concursului - întâlnirea cu actori profesioniști și echipa de specialiști ai Teatrului Național Radiofonic, work-shop-uri, repetiții, toate acestea finalizate cu o experiență unică, cea a înregistrării radiofonice a unei piese de teatru, interpretate de elevi, în studioul Mihai Zirra, al Societății Române de Radiodifuziune. Postarea pieselor înregistrate, în succesiunea realizării lor, pe site-ul tnr.srr.ro, pagina radiofictiondesk.srr.ro, și promovarea pe facebook, au făcut posibil ca ascultători de toate vârstele să poată să intre în contact cu spectacolele tinerilor actori, să le asculte și să le acorde note.

Piesele radiofonice înregistrate au fost: Bacul nu-i sfârșitul lumii de Filip Columbeanu, interpretată de elevii-actori de la Colegiul Național Ion Neculce, Steaua fără nume, o adaptare după Mihail Sebastian, interpretată de elevii-actori de la Colegiul Național Gheorghe Șincai, Rămășagul, o adaptare după Vasile Alecsandri, interpretată de elevii-actori de la Școala Centrală și Ciudatul rol al întâmplării, o adaptare după Ion Băieșu, interpretată de elevii-actori de la Colegiul Național Cantemir Vodă.

La aprecierile ascultătorilor, exprimate în note, s-au alăturat și cele ale unui juriu de specialitate, format din membri ai redacției de Teatru Radiofonic: Domnica Țundrea - realizator, Irina Soare Neumark - redactor, Ilinca Stihi - regizor artistic, Patricea Prundea - regizor muzical. Împreună cu ei au jurizat și actorii care au participat la work-shop-urile desfășurate în licee: Maia Morgenstern, Mihai Mălaimare, Florin Zamfirescu și Vasile Muraru, iar din partea Primăriei Municipiului București Daniela Stănculescu, șef birou Direcția Cultură Sport Turism. Președintele juriului a fost Directorul Centrului Cultural Media, Redactor șef al Teatrului Național Radiofonic, regizorul artistic Atila Vizauer.

În urma deliberărilor juriului, se vor acorda Premiile I, II și III, Mențiune, Premiile pentru cea mai bună interpretare feminină și pentru cea mai bună interpretare masculină, Premiul special al juriului, dar și Premiul de popularitate - conform notelor acordate de către ascultători. Premiile constau în diplome, trofee, medalii, DVD-uri cu piese de teatru radiofonic din fonoteca radio, realizate de Casa Radio, cărți și multe alte surprize.

Invitați speciali ai Galei Radio Fiction Desk - 2017 sunt actorii: Maia Morgenstern, Mihai Mălaimare, Florin Zamfirescu și Vasile Muraru, iar îndrăgitul cantautor Ovidiu Mihăilescu va aduce o notă de bună-dispoziție.

Partener: Centrul Național de Artă Tinerimea Română.