Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Răzvan Rădos, dirijorul Corului de Copii Radio

Publicat: luni, 17 Iunie 2024 , ora 13.02

Sâmbătă, 22 iunie 2024, Corul de Copii Radio va prezenta, pe scena Sălii Radio, un program deosebit, intitulat "Tribal". Informații ne-a oferit dirijorul ansamblului, Răzvan Rădos:


Domnule Răzvan Rădos, sâmbătă veți susține un nou concert la conducerea Corului de Copii Radio - un proiect inedit pe care l-ați intitulat Tribal. De ce ați ales acest titlu?

Am ales titlul deoarece concertul în sine folosește muzică din marile culturi ancestrale ale lumii, dar am gândit o combinație care, credem noi, face acest eveniment mai interesant. Și anume, combinația dintre muzică veche, ancestrală, tribală de pe întreg mapamondul și muzică modernă scrisă de câțiva compozitori din generația mea.


Vă rog să detaliați ce compoziții vor interpreta membrii Corului de Copii Radio?

Vor fi cântece din Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Australia sau din cultura amerindiană; acestea sunt prelucrări corale ale unor binecunoscute cântece tribale. Dar vor fi și creații precum "Fire" de compozitoarea canadiană Katerina Gimon sau "Zai itxoiten" de marele compozitor spaniol Javier Busto, precum și un aranjament frumos la "Circle of Life" de Elton John făcut de colegul meu Victor Stoica.


Veți avea și invitați speciali pentru acest eveniment și vă rog să ne spuneți ce muzicieni se vor alătura Corului de Copii Radio.

Îi vom avea ca invitați la percuție pe tinerii cu care noi colaborăm de mai multe ediții încoace. E vorba despre Robert Ispășoiu și Andrei Tudor Achim. Și din cor ni se va alătura colega noastră Iasmina Topală. Totodată, felul în care acest concert se desfășoară este o manieră nouă pe scena Sălii Radio. Este vorba despre concertul acesta Tribal pe care noi l-am susținut și în aprilie la Sala Radio, de această dată ușor modificat și într-o ediție festivalieră, pentru că el are loc în cadrul primei ediții a Festivalului Cor Fest; este o ediție pilot pe care Asociația Canticum și Fundația Sound o inițiază începând cu acest an.

Așadar, spuneam, la Sala Radio, concertul Tribal din data de 22 iunie, de la ora 19.00, va aduce această culoare ancestrală a muzicii combinată cu coregrafii făcute de copiii noștri din cor și cu niște coperți muzicale foarte frumoase. Copiii vor intra și vor ieși prin sală, printre oamenii din public, cântând un foarte frumos și sensibil cântec din Papua Noua Guinee.


Așa cum spuneați, și în 27 aprilie a fost prezentat acest concert pe scena Sălii Radio. Cum a fost atmosfera și cum a primit publicul acest concert?

Ca la fiecare concert al Corului de Copii Radio, publicul este foarte cald. În data de 27 aprilie au fost minute bune de urale și de aplauze, iar copiilor le crește inima atunci când văd că munca și arta lor sunt atât de frumos apreciate de un public atât de familiar și atât de binevoitor cu un ansamblu format din copii.


După concertul Tribal, ce proiecte pregătește Corul de Copii Radio pentru perioada următoare?

Între 2 și 5 iulie, avem invitat la București un mare dirijor spaniol. E vorba despre domnul Basilio Astulez, care va susține un workshop de artă corală la Sala Radio, alături de Corul de Copii Radio. Este un proiect în cadrul căruia îi invităm să ni se alăture pe toți cei care doresc să vadă cum lucrează acest dirijor - el are un mod foarte spectaculos de a îmbina artele - și îi vom aștepta cu drag la Sala Radio. Vom pune în curând pe paginile de social media ale corului promovarea pentru acest proiect și felul în care se pot înscrie. Este un proiect deschis, un workshop de artă corală prin care ne propunem să-i inspirăm pe toți cei care fac muzică corală în România.

Interviu realizat de Larisa Clempuș