Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Eduard Antal despre ediția a IV-a a Festivalului „Cantus Ecclesiae”

Publicat: miercuri, 29 Mai 2024 , ora 15.12

Sâmbătă, în data de 1 iunie, începe o nouă ediție a Festivalului „Cantus ecclesiae” ce oferă publicului din București concerte susținute de mari organiști pe unele dintre cele mai importante orgi din capitală, până în data de 23 iunie. Detalii în acest sens ne oferă managerul proiectului, Eduard Antal.

Ce ne rezervă această nouă serie de evenimente?

Această serie de evenimente păstrează mare parte din structura edițiilor anterioare și anume acele categorii deja foarte bine cunoscute, „Mari soliști” la Catedrala „Sfântul Iosif” din București în ziua de duminică, microstagiunea camerală „Orga și prietenii” la Biserica Italiană și la Biserica Franceză în zilele de marți și miercuri. O noutate este reprezentată de categoria „Family”, adică concerte susținute de familii de organiști la Universitatea Națională de Muzică din București în ziua de joi și aici vom putea asculta familia Schlandt, organiștii Bisericii Negre din Brașov, familia Racoveanu, profesori ai Universității Naționale de Muzică din București, dar și o familie extinsă, cea a organiștilor, unde noi propunem o gală a laureaților a Concursului Național „Ada Ulubeanu” - secția orgă. O altă noutate este secțiunea „Special”, unde în ziua de sâmbătă prezentăm trei concerte, un recital solo la Ateneul Român în data de 15 iunie, un alt recital la Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană sau Biserica „Luterană”, cum este cel mai bine cunoscută și alte două concerte la Biserica Anglicană, un concert susținut de corul „Vox Medicalis” și un alt recital solo susținut de un invitat de al lor din Marea Britanie.

Niciodată nu ne-a fost ușor în a ne decide asupra invitaților pe care îi avem în festival; pe de-o parte pentru că suntem asaltați de o mulțime de dorințe, de cereri de a participa în cadrul festivalului nostru; în același timp îi răsplătim și pe cei care sunt fideli și au o legătură intrinsecă cu festivalul nostru și de aceea îi chemăm an de an și aici mă gândesc la domnul Steffen Schlandt, organistul Bisericii Negre, domnul Racoveanu, de aici din București, care au fost alături de festival încă de la momentul în care el era o simplă idee și ne-au ajutat foarte mult în implementarea acesteia. Feedback-ul pe care îl avem de la toți artiștii, fie că sunt din țară, fie că sunt din străinătate, fie că sunt la prima participare sau revin în cadrul evenimentelor noastre este aceeași reacție pozitivă de entuziasm: se bucură de instrumentele pe care le găsesc în București, se bucură de entuziasmul publicului și de căldura cu care sunt primiți în cadrul concertelor noastre.


Fiind vorba de entuziasmul publicului, aș vrea să știu care sunt reacțiile ascultătorilor care vin: există un public special al acestui festival sau este vorba de publicul general pentru muzică clasică în București?

Cred că este vorba de publicul general, de oamenii care iubesc muzica. Bineînțeles că după atâtea participări, după atâtea concerte de orgă, ușor, ușor devin specialiști în domeniu, astfel că nu mai avem pauze de o cadență, nu mai avem aplauze între părți, cunosc din ce în ce mai bine compozitorii spcieifici acestui instrument, sunt mult mai specializați în ceea ce privește muzica de orgă, poate pe de o parte pentru că am avut foarte multe evenimente prin care noi le-am prezentat și inside-uri acestei lumi organistice, fie că vorbim de conferințe, de turul ghidat al orgilor pe care l-am organizat în ediția precedentă, dar și prin simplele discuții pe care publicul le are cu invitații noștri după concert sau (de ce nu?) chiar explicațiile care le sunt prezentate la începutul concertelor referitoare, fie la artist, fie la ceea ce vor asculta.


C
are sunt evenimentele de neratat ale acestei ediții?

Din postura de organizator vă spun cu maximă sinceritate, toate evenimentele, dar, bineînțeles, o pondere mai mare au concertele de la Catedrala „Sfântul Iosif” din București unde aducem organiști din străinătate și anul acesta îl vom putea asculta pe organistul principal al Vaticanului. Orice celebrare cu Papa Sfântul Francisc în Basilica „Sfântul Petru” din Vatican este acompaniată de organistul care va deschide festivalul, domnul Josep Coll. De asemenea vom avea tot la catedrală un cine-concert cu organistul principal de la Biserica „Saint Eustache” din Paris și la acest concert vom urmări un film mut, iar organistul va improviza întreaga coloană sonoră. Un alt concert foarte important și de neratat este cel din data de 15 iunie de la Ateneul Român, unde cu ajutorul Institutului Polonez am reușit să aducem un organist foarte important din Polonia, care va susține un recital solo pe scena Ateneului cu lucrări scrise special pentru orgă, dar și foarte multe aranjamente. De exemplu, vom asculta părți din Simfonii de Beethoven, secțiuni din „Planetele” de Holst, deci va fi un program eclectic. Majoritatea concertelor noastre sunt cu intrare liberă, excepție face doar concertul de la Ateneu unde biletele pot fi procurate atât de la casa de bilete a filarmonicii, cât și din spațiul online.


Interviu realizat de Petre Fugaciu