Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Petruț Constantinescu, managerul Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea
Domnule Petruț Constantinescu, în perioada 12-13 mai a avut loc tradiționalul festival "Tinere talente" ajuns anul acesta la cea de-a XLIV-a ediție. V-aș ruga să ne povestiți despre misiunea organizatorilor privind în urmă numeroasele ediții desfășurate.
Festivalul Tinere talente, marcă înregistrată a Filarmonicii Ion Dumitrescu, un festival asumat de mai bine de 10 ani de filarmonica din Râmnicu Vâlcea și de primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, a ajuns la ediția cu numărul XLIV. Pe 12 și 13 mai au fost la Râmnicu Vâlcea cei mai talentați tineri din România. Au evoluat la toate instrumentele. Am avut un moment cu totul special, pentru că distinsa doamnă dr. pianist muzicolog Ilinca Dumitrescu, președintele festivalului organizează un concurs de excepție la București. În urma acestui concurs, o parte dintre laureați sunt invitați la Râmnicu Vâlcea. Anul acesta, pe lângă instrumente tradiționale, pian, vioară, instrumente de suflat, dânsa a invitat o tânără naistă, dar și o formație corală de tineri de la Brașov, care a primit și o distincție din partea Filarmonicii Ion Dumitrescu. Iată așadar, nume de excepție. Fundația "Remember Enescu" prin inimoasa profesoară Mihaela Tomescu, o neobosită furnizoare de talente, cum îmi place mie să spun a venit la Râmnicu Vâlcea cu tineri interpreți astfel încât, anul acesta, festivalul a primit din nou momente deosebite, iar publicul meloman a avut bucuria să vadă evoluând pe scena festivalului și școala balet central din Râmnicu Vâlcea, care a trimis două câștigătoare ale unor mari concursuri de balet din Franța și Germania. Un festival cu momente deosebite, iar gala festivalului, în acompaniamentul orchestrei simfonice - toată lumea care vine la Râmnicu Vâlcea știe că luni seara, în gala festivalului orchestra simfonică acompaniază cei mai talentați tineri. Anul acesta maestrul Tiberiu Dragoș Oprea s-a aflat la pupitru și a avut bucuria să îi acompanieze pe cei cinci tineri, pentru că am avut și un duet de muzică vocală, este vorba de soprana Maria Cazacu și baritonul Marco Solina din Italia, pentru că încercăm să dăm o conotație internațională acestui festival. În gală a evoluat și tânăra pianistă Inya Kutova, care a interpretat concertul de Grieg pentru pian și orchestră. Tânărul violonist de la Chișinău Mihai Mangîr, care a interpretat poemul de Chausson și tânărul clarinetist, Vlad Oberșterescu de la Timișoara cu Concertino de Weber pentru clarinet și orchestră, un talent excepțional care a impresionat la superlativ publicul meloman.
Ce impact are festivalul Tinere talente în ceea ce privește oferta culturală din Râmnicu Vâlcea și care sunt planurile pentru viitoarele ediții?
Fiecare ediție, îmbogățește spiritual, cultural, iar publicul meloman din Râmnicu Vâlcea are ocazia să vadă cei mai valoroși tineri, astfel încât impactul este din ce în ce mai mare cu fiecare ediție, când noi reușim să colorăm, cum îmi place mie să spun acest festival, cu muzică de calitate, pe care publicul meloman prezent în sala Lahovari o apreciază întotdeauna la superlativ. Ați folosit un cuvânt foarte important, impactul cultural. Noi ne-am dori foarte mult ca și cei din învățământ, educația, să fie mai prezentă la aceste festivaluri, pentru că din păcate, publicul meloman câștigă detașat în ceea ce privește prezența în sala de concerte, iar tinerii școlilor de profil și nu numai, din păcate sunt mai orientați către facil și vulgar, astfel încât, așa cum vă spuneam, publicul meloman tradițional câștigă în fața acestora, fiind mult mai prezent chiar pe toată durata festivalului.
Aș dori să ne îndreptăm și către gala Viorica Cortez programată luni, 20 mai, un concert care a încheiat astfel seria de manifestări dedicate aniversării a 636 de ani de la prima atestare documentară a orașului Vâlcea. Povestiți-ne mai mult despre acest eveniment.
Așa este. Gala Viorica Cortez încheiată aseară cu un succes senzațional. Este un moment istoric pentru Râmnicu Vâlcea, pentru Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea și pentru publicul contemporan cu această "Carmen" a secolului, cum era caracterizată mezzosoprana Viorica Cortez, încă din tinerețe. Dânsa, la o vârstă venerabilă, a interpretat senzațional un repertoriu nemaipomenit cu o sală arhiplină, iar baritonul Florin Estefan a făcut un duet extraordinar împreună cu doamna Viorica Cortez. Un concert eveniment , pentru că primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, care a susținut, nu doar partea financiară a concertului, dar s-a alăturat filarmonicii Ion Dumitrescu pentru acest moment special. Pe 20 mai s-au împlinit 100 de ani de la nașterea patronimului filarmonicii vâlcene. Compozitorul Ion Dumitrescu născut la Oteșani, Vâlcea, iată, așadar, un moment excepțional într-o filarmonică care din nou certifică valoarea națională prin invitarea acestor monumente muzicale, îmi permit să spun și mi-aș dori foarte mult ca absolut toți factorii decidenți ai vremurilor noastre să știe că toate filarmonicile și operele din România își dau mâna, reprezentând național și internațional, cu aceeași valoare și cu aceeași susținere marile valori muzicale și marea muzică.