Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Ștefan Cazacu

Publicat: joi, 3 Noiembrie 2022 , ora 12.39

Vineri, 4 noiembrie, Stagiunea Radio continuă cu un concert ce îl va avea ca solist pe violoncelistul Ștefan Cazacu. Mai multe detalii aflăm de la tânărul instrumentist într-un interviu acordat Ioanei Țintea.

Domnule Ștefan Cazacu, cu ce gânduri ați primit invitația de a cânta în cadrul Stagiunii Radio?

A fost o onoare și o bucurie să primesc telefon din partea direcțiunii radioului să mă invite să cânt alături de Orchestra Națională Radio și eu sper să ne simțim foarte bine. Vrem să oferim publicului niște emoții de calitate, având în vedere că o să și interpretăm Ceaikovski fiind unul dintre concertele mele favorite și eu sper că o să iasă foarte bine.


Știu că nu sunteți la prima dumneavoastră colaborare cu Orchestra Națională Radio. Ce amintiri vă leagă de acest ansamblu?

Având în vedere că este și Naționala și Camera, mi se pare că primul meu concerte a fost cu Orchestra  de Cameră în 2017 și de atunci am tot colaborat și evoluția lor ca și orchestre a fost fenomenală și tot timpul a fost la un nivel foarte ridicat.


În data de 4 noiembrie veți interpreta Variațiunile de Piotr Ilici Ceaikovski pe o temă rococo. Ce însemnătate are acest opus și cum se încadrează în repertoriul dumneavoastră?

Este concertul meu de suflet. L-am interpretat de mai bine de 70 de ori, nici nu mai pot să număr pe degete și cred că am ajuns la maturitatea în care pot să spun că acuma îmi place foarte mult interpretarea mea la acest concert. L-am cântat în diverse locații, Radio, Ateneu, în România, în străinătate și parcă de fiecare dată când mă apuc să studiez încă mai pot să descopăr, să găsesc idei noi.


Ați mai colaborat cu dirijorul britanic Rumon Gamba?

Nu. Va fi pentru prima dată. L-am cunoscut în urmă cu trei săptămâni, când l-a dirijat pe Răzvan Suma, tot la Sala Radio. Din cele cinci minute disponibile pe care le-am avut atunci mi s-a părut un om foarte sigur.


După concertul din data de 4 noiembrie, cum arată agenda dumneavoastră?

N-o să stau foarte mult. Pe data de 6 o să am de cântat alături de Cvartetul Arcadia și invitații săi, la Ateneul Român, vom interpreta Octetul de Mendelssohn și Octuorul de George Enescu. După aceea voi avea un turneu în România alături de Alexandru Tomescu, Sânziana Mircea, vom interpreta lucrări de Dan Popescu. În luna decembrie voi mai avea două concerte cu orchestra, primul va fi în data de 8 la Oradea alături de tatăl meu și pe data de 17 la Craiova.


Interviu realizat de Ioana Țintea