Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu

Publicat: luni, 1 August 2022 , ora 10.16

Domnule Alexandru Tomescu, cum ați structurat programul recitalului pe care îl veți susține alături de pianista Iulia Toma?

Este vorba de un recital cu o tematică foarte precisă, așa cum spune și titlul, In the Mood for Love. Toate piesele muzicale pe care le-am ales au o legătură mai directă sau mai ascunsă cu iubirea, acest sentiment care naște poate cele mai frumoase creații ale omului. Am ales pe lângă câteva piese celebre câteva miniaturi, cum ar fi Liebesleid, Liebesfreud de Kreisler sau Salut d'amor de Edgar, am ales și o piesă de consistență și anume, Sonata de Cesar Franck, pentru că această sonată a fost un dar de nuntă pentru Eugene Ysaye, celebrul violonist belgian. Așadar, această sonată la rândul ei vorbește pe foarte multe voci despre iubire. Pe pianista Iulia Toma am întâlnit-o în vara acestui an, am cântat deja un prim recital la Filarmonica din Timișoara. Abia aștept să împărtășesc publicului din București, spectactorilor de la Vara Magică toate aceste bijuterii muzicale pe care le-am pregătit împreună. Aș vrea să mai amintesc că nu este pentru prima dată când cânt în acest festival, Vara Magică. Domnule Dorin Ioniță, organizatorul și inițiatorul acestui proiect mi-a oferit de fiecare dată libertate absolută în alegerea programului și practic am ocazia, în fiecare vară, să fac adevărate experimente muzicale, acolo pe scena Ateneului, faptul pentru că aici sunt evident foarte recunoscător.


Ce cuprinde agenda dumneavoastră în perioada următoare?

Mai sunt și alte programe. Mai sunt și alte recitaluri, festivaluri. Încerc să mă și relaxez puțin, pentru că tocmai am încheiat turneul Stradivarius, unde am cântat împreună cu chitaristul Dragoș Ilie 16 concerte în trei săptămâni, deci un adevărat tur de forță. În toamnă vom duce și în străinătate acest program, Paganini Magic, cu cele șase sonate pentru vioară și chitară, în diverse centre culturale din Europa și din Statele Unite. Voi relua apoi stagiunea la Sala Radio cu concerte alături de Orchestra Națională Radio sau Orchestra de Cameră Radio. Voi continua activitățile pedagogice la Universitatea de Vest din Timișoara și mai sunt și alte turnee în lucru pentru perioada de toamnă. Urmărim însă evoluția pandemică și urmărim toate lucrurile ca să funcționeze așa cum trebuie.


Interviu realizat de Ioana Țintea