Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Anna Țifu

Publicat: miercuri, 8 Iunie 2022 , ora 16.09

Violonista Anna Țifu este mâine, 9 iunie, solista Orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu. Sub bagheta lui Cristian Lupeș, interpreta va oferi publicului de la Sibiu Concertul pentru vioară și orchestră de Ludwig van Beethoven.

Cum au fost repetițiile?

A fost foarte bine! Am cântat astăzi dimineață prima repetiție cu orchestra, cu Cristian Lupeș și Filarmonica de Stat din Sibiu. Ne-am simțit foarte bine și cu orchestra, și cu dirijorul, și mi-a plăcut foarte mult Sala Thalia - are o foarte bună acustică. E o mare bucurie pentru mine să fiu aici, în Sibiu. Cu Filarmonica de Stat e prima colaborare, am mai fost aici cu Orchestra de Tineret. Sper că o să fie prima dintre multe colaborări, pentru că m-am simțit foarte bine cu orchestra și cred că a fost reciproc o plăcere să cântăm împreună. Să cânt aici, în România, e o mare emoție pentru mine! Am câștigat Concursul „Enescu” în 2007 și am mai cântat la Festivalul „Enescu” în București și la Timișoara, iar pentru prima dată mâine, după concertul de la Sibiu, cânt și la Brașov. Nu am fost niciodată la Brașov și abia aștept să văd orașul și sala și să cânt.


Cum se încadrează Concertul pentru vioară de Beethoven în repertoriul dumneavoastră?

E primul concert pe care eu l-am ascultat live. Mi-aduc aminte că l-am ascultat cu Uto Ughi, mare violonist italian, și am vrut tot timpul să-l cânt, dar, studiind cu Salvatore Accardo, îmi spunea „ești prea mică să cânți Beethoven acum!” Eu aveam 8 ani. De-abia aștept să cânt Beethoven pentru că e un concert foarte delicat, foarte dificil pentru intonație, pentru expresie, pentru sunet. Cred că e unul dintre cele mai dificile concerte pentru vioară, dar și unul dintre cele mai frumoase.

Interviu realizat de Petre Fugaciu