Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Cadmiel Boțac, despre concertul caritabil „Acasă departe de casă”

Publicat: luni, 23 Mai 2022 , ora 9.36

Acasă departe de casă este titlul concertului caritabil susținut miercuri, 25 mai, de pianistul Cadmiel Boțac și de violoncelistul Cornelius Zirbo, la Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic din Cluj-Napoca.

Ideea acestui recital a venit în urma unei finanțări pe care am primit-o de la Universitatea din Viena, care este sponsorul principal al acestui eveniment, și s-a născut pur și simplu din dorința de a fi de folos, de a-i ajuta pe oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. „Casa Filip” este o organizație înființată acum 4 ani, care se ocupă de îngrijirea și îndrumarea bolnavilor de cancer care vin pentru tratamente în orașul Cluj-Napoca. Foarte mulți dintre ei, de multe ori, trebuie să stea săptămâni, luni și nu își permit o cazare, nu își permit o chirie pentru că, din câte știm, costurile sunt foarte, foarte ridicate. Și-atunci, „Casa Filip” vine în sprijinul acestor oameni care sunt cazați, sunt îndrumați. Ceea ce noi ne dorim este să organizăm acest concert caritabil. Toate fondurile care se vor strânge la acest concert să fie direcționate către această organizație.


Cum ai descrie colaborarea cu violoncelistul Cornelius Zirbo?

De violoncelistul Cornelius Zirbo mă leagă o prietenie foarte frumoasă și de lungă durată. la începutul acestui an am avut ocazia să cântăm în cadrul Proiectului „Moștenitorii României muzicale”. Am susținut atunci trei concerte în Cluj-Napoca, la Timișoara și apoi la București, la Sala Radio. Luna trecută, în aprilie, am avut din nou ocazia să cântăm împreună într-o sesiune de înregistrări speciale în studiourile Radio România Muzical. Și acum mă bucur că, din nou, săptămâna aceasta, pe data de 25 mai, voi avea ocazia să împart scena cu violoncelistul Cornelius Zirbo - un muzician deosebit, o persoană foarte agreabilă, un tânăr extrem de talentat. Sunt extrem de bucuros de fiecare dată când am ocazia să cânt cu prietenul și colegul meu Cornelius Zirbo.


Ce program ați pregătit pentru acest recital?

Vom interpreta un program exclusiv din creația compozitorului Franz Schubert. Împreună vom cânta Serenada „Schwanengesang”, într-un aranjament special pentru violoncel și pian, dar și Sonata în la minor „Arpeggione”. Ne-am gândit că Franz Schubert ar fi un compozitor ușor de înțeles pentru publicul larg, care sperăm să vină la concert într-un număr cât mai mare. Este, pur și simplu, compozitorul care ne preocupă pe amândoi în această perioadă. Pe lângă lucrările pe care le voi interpreta alături de Cornelius Zirbo, voi cânta și Sonata în do minor D958 pentru pian. Considerăm că Franz Schubert este și un compozitor al suferinței - a fost un tânăr muzician extrem, extrem de talentat, care a trăit și foarte puțin; de multe ori era singur, a trăit în umbra apreciatului și binevăzutului Ludwig van Beethoven. Considerăm cu toții că a fost la același nivel cu el, dar, din anumite motive, nu s-a bucurat de faima și succesul pe care l-a avut Beethoven. În muzica lui Schubert putem să simțim această aplecare spre suferință. Nu a avut deloc o viață ușoară și credem că tocmai această suferință e de multe ori exprimată în muzica lui și credem că se potrivește cu contextul acestui concert caritabil pentru oamenii bolnavi.

Interviu realizat de Petre Fugaciu