Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Irina Mureșanu

Publicat: miercuri, 18 Mai 2022 , ora 10.18


Doamnă Irina Mureșanu, participați la cea de-a X-a ediție a SoNoRo Conac, ediție ce poartă numele "La Grande Bellezza". Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest festival?

În primul rând, o reîntâlnire cu Festivalul SoNoRo și cu directorul muzical, Răzvan Popovici, cu care am colaborat pentru prima dată anul trecut, în luna noiembrie.


În cadrul acestei ediții, veți concerta împreună cu violistul Răzvan Popovici și pianista Cristiana Mihart. Cu ce ocazie ați mai colaborat cu cei doi muzicieni?

După cum am spus, este o reîntâlnire cu Răzvan Popovici și... o întâlnire cu Cristiana, cu care de-abia aștept să colaborez. Avem un program foarte, foarte frumos - piese pentru vioară, violă și pian: Trio-ul de Beethoven op.11 și Cinci melodii, original pentru două viori, în versiunea vioară și violă, de Dmitri Șostakovici. De asemenea, în program avem și diferite piese de vioară solo; voi interpreta cele Patru arii în stil popular românesc de George Enescu - cele care au fost redescoperite și editate în 2006 și pe care le cânt cât pot de mult ca să poată fi la fel de cunoscute ca și alte lucrări ale lui Enescu, cum e, de exemplu, Sonata a III-a pentru vioară și pian.

Așteptăm cu drag publicul! Evenimentele au niște locații inedite; de exemplu, Portul Cultural Cetate, Casa memorială "George Stephănescu" din comuna Arefu și, de asemenea, o premieră pentru mine pentru că nu am fost niciodată la Brăila, vom susține un concert la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, la care se adaugă un concert la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea - un loc unde am cântat pe vremea studenției.


Cum s-au desfășurat repetițiile?

Cu Răzvan m-am văzut acum o lună, când eram la București pentru un concert la Casa "Dinu Lipatti". Ne vom vedea mâine. De fapt, între aceste concerte SoNoRo Conac vom insera un alt mic concert cu Simfonia concertantă de Mozart la Filarmonica "Oltenia" din Craiova. Deci, de mâine începem repetițiile. Va fi o săptămână intensă, după cum vă puteți imagina, cu multe călătorii, dar cu multă muzică și, sperăm, cu mult public.

Interviu realizat de Ana Sireteanu