Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ciprian Țuțu, dirijorul Corului Academic Radio

Publicat: miercuri, 6 Aprilie 2022 , ora 10.12

Sala Radio găzduiește un concert susținut de Corul Academic Radio sub titlul I’m Gonna Sing. Dedicat muzicii gospel, concertul este dirijat de Ciprian Țuțu.

Cum au decurs repetițiile?

Repetițiile s-au desfășurat în cele mai plăcute condiții pentru că venim după doi ani în care am fost în afara relației directe cu publicul. Acesta este, de fapt, primul concert a capela al Corului Radio după mai bine de doi ani și jumătate de lipsă din sala de concert a relației directe artist-public. Am mai avut un singur concert a capela, înregistrat și transmis online în această perioadă. Deci, este în primul rând această încărcătură, această bucurie, această sete de a ne reconecta cu publicul nostru drag și, nu întâmplător, am ales o tematică foarte plăcută atât pentru noi, cât și pentru public.


Să ne vorbiți puțin despre această idee, aceea de a alătura muzica gospel sărbătorilor pascale.

Da, există această legătură, această punte. Am considerat că este cea mai propice perioadă pentru a cânta această muzică a americanilor, care are tematică religioasă. E o multitudine de aranjamente în care vorbim fie despre personajele vechiului testament, fie despre mântuirea sufletului, a omului, eliberarea prin moarte. Sclavul de odinioară își găsea singura eliberare doar prin moarte. Și atunci, el cânta însuflețit de această idee, a trecerii în cealaltă dimensiune, cu foarte mult patos, cu foarte multă dăruire.


Muzica gospel este mai puțin cunoscută decât alte stiluri muzicale americane. Cum au reacționat muzicienii?

Foarte bine! Nu vă ascund faptul că în urmă cu șase ani, când am venit la pupitrul dirijoral al acestui cor, n-a fost chiar primul nostru proiect a capela, dar a fost printre primele proiecte a capela pe care le-am propus, tot cu o tematică similară. Chiar se regăsește o parte dintre lucrările de atunci, dar, sigur, am îmbogățit mult acest repertoriu. Este o muzică foarte plăcută. Nu este o muzică complicată, dar este o muzică vie, o muzică plină de efecte, de stări contrastante, care vorbește despre viața omului. Și-atunci când muzica transmite o paletă atât de bogată - și acest repertoriu propune o paletă emoțională și ideatică cât se poate de bogată - atunci noi ne regăsim în sensul textului și al cuvântului pe carel cântăm și asta se traduce în această regăsire a noastră. Prezentăm publicului această idee cu mult entuziasm. Găsim în acest repertoriu lucrări tradiționale ale unor compozitori americani din vechea generație - William Downson, Harry Burleigh, dar găsim și compozitori americani mai noi - Moses Hogan și o lucrare pe care mi-am dorit demult s-o cântăm la radio, A little jazz mass a lui Bob Chilcott, unul dintre membrii fondatori ai sextetului vocal The King's Singers. Totodată, regăsim între piesele propuse pentru seara de joi câteva aranjamente pe care maestrul Sabin Păutza a avut bunăvoința de a ni le pune la dispoziție. De asemenea, două aranjamente ale colegului nostru Dan Stoenescu.

Interviu realizat de Petre Fugaciu