Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu tenorul George Vîrban

Publicat: luni, 14 Februarie 2022 , ora 9.41

Opera Națională București prezintă vineri, 18 februarie 2022, de la ora 18.30, spectacolul "Evgheni Oneghin" de Piotr Ilici Ceaikovski. Din distribuție va face parte și tenorul George Vîrban, invitat pentru a interpreta personajul Lenski.

Aflăm mai multe detalii despre spectacol din interviul realizat cu tenorul George Vîrban:


Spectacolul "Evgheni Oneghin" de vineri îți prilejuiește reluarea colaborării cu Opera bucureșteană, după câțiva ani de absență de pe această scenă. Îl vei personifica pe Lenski, un rol în care ai debutat în Rusia, în 2016. Un an mai târziu, l-ai interpretat în România, într-o reprezentație a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, iar acum ai ocazia de a-l face și la București. Practic, este pentru a treia oară când îl vei întruchipa pe Lenski. Cum e să revii pe scena Operei Naționale București și cum privești acum acest rol?

Este o mare bucurie să revin pe scena Operei Naționale din București după o absență de aproape trei ani, timp în care am fost membru al Studioului de operă de la Munchen. Cum ați spus, este a treia oară când voi cânta acest rol - pentru prima dată la București. A fost o perioadă în care am vrut să uit un pic de acest rol pentru că, atunci când l-am debutat, cred eu că a fost puțin prea devreme pentru vârsta pe care o aveam. Iar acum sunt foarte, foarte încântat să revin în acest rol cu experiența pe care am dobândit-o în toți acești ani.


Pandemia te-a surprins pe când erai solist în primul an de stagiu în cadrul studioului pe care l-ai pomenit, al Operei din Munchen. Cum a evoluat cariera ta internațională între timp și ce ai acum în plan?

Am prins doar câteva luni de studio în adevăratul sens al cuvântului, fiind pe scenă lângă marii artiști și lucrând cu foarte buni dirijori și vocal-coach. Dar, în schimb, am învățat foarte mult. Studioul de operă mi-a oferit șansa de a-mi perfecționa tehnica vocală, de a mă maturiza alături de colegii mei, alături de profesori foarte buni și asta pentru mine a fost un câștig. Am avut timp pentru mine și, probabil așa a fost întâmplarea, să am răgaz acești doi ani pentru a mă perfecționa.


Și ce urmează?

Urmează o perioadă foarte încărcată de audiții. Practic, în fiecare lună până aproape de vară o să tot zbor de colo-colo pentru a pregăti sezonul următor. Pregătesc rolul lui Alfredo; să sperăm că până la finalul stagiunii o să-l și debutez. Și, în vară, voi fi membru al Academiei Internaționale de Muzică de la Neumark, condusă de celebra profesoară Edith Wiens, în cadrul căreia mă voi afla, o lună, sub îndrumarea celor mai buni profesori de la Munchen și nu numai.


În afară de Alfredo, ce mai ai în vedere să pregătești pentru viitorul foarte apropiat?

Deocamdată sunt focusat pe Alfredo. Bineînțeles, din repertoriul meu nu lipsește Nemorino, pe care-l voi cânta în martie, tot la Opera Națională din București. Și, în același timp, fiind și solist al Teatrului de Operetă "Ion Dacian", pregătim spectacole foarte frumoase acolo.


Interviu realizat de Florica Jalbă