Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Andrei Ioniță

Publicat: vineri, 21 August 2020 , ora 13.52


Marți, 25 august, violoncelistul Andrei Ioniță va susține un recital la Sala Radio, eveniment fără public în sală, care va fi transmis în direct de Radio România Muzical. Celebrul artist va interpreta creații pentru violoncel solo de Giovanni Sollima, Johann Sebastian Bach și Gaspar Cassado. Mai multe detalii despre acest recital ne-a oferit, într-un interviu, violoncelistul Andrei Ioniță.

Cum apreciați inițiativa Radio România Muzical de a organiza concerte și recitaluri fără public în această perioadă dificilă pentru artiști și cum ați descrie relația dumneavoastră cu postul nostru de radio?

Eu sunt recunoscător Radio România Muzical și Orchestrei Naționale Radio pentru multe colaborări frumoase în ultimii cinci ani. Am participat, de asemenea, și prin intermediul Cristinei Comandașu și la recitalul din cadrul stagiunii "Moștenitorii Româniai muzicale". De asemenea, sunt foarte recunoscător pentru această invitație. Consider că muzica live este extrem de importantă mai ales în această perioadă de pandemie care încă nu s-a terminat și de-abia aștept să revin marți pe scena Sălii Radio.


Va fi un eveniment fără public și v-aș întreba cum este pentru dumneavoastră această experiență inedită, de a cânta în direct pentru publicul de la radio, dar fără a simți căldura publicului din sală?

Și pentru mine va fi prima dată când voi cânta un concert pentru live streaming. Chiar dacă publicul nu va fi în sală, sunt convins că îmi voi simți toți ascultătorii de acasă.


Veți deschide programul cu o lucrare contemporană semnată de Giovanni Sollima, o piesă emoționantă și foarte intensă. De ce ați ales tocmai această creație?

Tocmai acestea sunt și motivele pentru care am ales această lucrare de început. În această piesă va trebui să și cânt cu vocea și să mă armonizez cu sunetele violoncelului. Este o lucrare foarte interesantă, plină de contraste, briliantă și, de asemenea, m-am gândit că este și o foarte bună introducere pentru Suita a II-a a lui Johann Sebastian Bach, care este scrisă în aceeași tonalitate, re minor.


Cum ați gândit structura programului, în general? Spuneați că veți continua cu Bach - suitele nr.2 și 3 și apoi Suita de Cassado.

Da, am dorit să centrez minirecitalul în jurul lucrărilor lui Johann Sebastian Bach. Pentru noi, suitele pentru violoncel solo ale lui sunt alfa și omega. De asemenea, am dorit să încep și să termin recitalul cu două lucrări contemporane. Cassado este una dintre lucrările mele preferate din repertoriul pentru violoncel solo, o lucrare plină de virtuozitate, de caracter popular spaniol și cred că este o bună lucrare pentru a încheia acest concert.


Cum va continua pentru dumneavoastră programul acestui an? Aveți proiecte în derulare sau în pregătire?

Da, chiar miercuri voi cânta și la București, în fața Ateneului Român alături de pianista Daria Tudor și de violonista Georgeta Iordache în cadrul Festivalului "Vară Magică", după care va trebui să plec imediat înapoi la Berlin, de unde îmi voi continua în toamna care vine, să sperăm, proiectele de concert - majoritatea camerale, atât în Germania, cât și în Elveția. În Elveția aș avea chiar un concert cu orchestra în Neuchatel.


Credeți că se va îmbunătăți viața concertistică anul viitor? Cum vedeți situația?

Cred că tot ceea ce putem în acest moment este să sperăm. În Europa și, mai ales, în spațiul vorbitor de limbă germană lucrurile stau cât de cât bine. În America, majoritatea orchestrelor deja și-au anulat stagiunile următoare, deci până vara viitoare. Și eu ar fi trebuit ca anul viitor să plec acolo, dar din păcate nu se va mai petrece acea călătorie. Până la urmă, tot ceea ce ne rămâne este speranța și noi, ca artiști concertiști, nu trebuie să ne pierdem plăcerea de a studia și de a cânta, chiar dacă nu vom mai avea la fel de des ocazia de a ne prezenta în fața publicului.


Pentru final, aș dori să adresați o invitație publicului Radio România Muzical, pentru recitalul dumneavoastră din 25 august.

Mulțumesc publicului român și ascultătorilor Radio România Muzical pentru susținerea de până acum și de-abia aștept să ne revedem și reauzim marți.


Interviu realizat de Larisa Clempuș