Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Horia Mihail

Publicat: luni, 29 Iunie 2020 , ora 10.15

Ca parte a turneului „Pianul călător”, Horia Mihail urcă pe scena Sălii radio miercuri, 1 iulie, în cadrul seriei Concertelor roz. Muzicianul va interpreta lucrări de Ludwig van Beethoven iar recitalul va putea fi urmărit în direct pe frecvențele Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Ediția cu numărul zece a Turneului Pianul călător a început deja, primele concerte având loc la Caracal și la Alba Iulia. Având în vedere atât anul ce a trecut de la ultima ediție a turneului, cât și perioada stării de urgență, cum ați simțit această reîntâlnire cu publicul?

A fost absolut extraordinară! Am așteptat cu nerăbdare reluarea, chiar și în aceste condiții, a activității mele, după o perioadă în care au intervenit la nivel personal câteva schimbări, aș putea spune chiar majore. Am observat, de asemenea, și apetitul publicului pentru astfel de evenimente. Prea am stat izolați în case sau în fața televizoarelor sau a dispozitivelor de socializare - telefon, tabletă, laptop. Acum, observ cu bucurie cum oamenii sunt avizi de a asculta, de a participa la evenimente culturale și în număr foarte mare. De altfel, am observat și în alte evenimente pe care le-am făcut în Brașov sau în alte părți, oamenii chiar își doresc și au nevoie de așa ceva.


Ca parte a Turneului Național Pianul călător, veți urca pe scena Sălii Radio într-un recital ce face parte totodată și din seria Concertelor Roz. Cum vedeți această idee de a cânta pe scenă în fața unei săli fără public?

Am experimentat deja această senzație deoarece seria Concertelor Roz am deschis-o împreună cu violonistul Gabriel Croitoru acum o lună. E ciudat, nu e nici înregistrare, nu e nici concert! Din experiența pe care, cum spuneam, deja am avut-o, am dat absolut tot pe scenă. Trebuie să ne obișnuim fiecare dintre noi, indiferent de zona în care activează, să facecm față noilor condiții. E clar că, cel puțin pentru o perioadă, normalitatea pe care o știam în urmă cu câteva luni nu va fi prezentă.


Anul acesta îl sărbătorim pe Ludwig van Beethoven, după cum ați ales și dumneavoastră să faceți având în vedere programul pe care l-ați ales. Având în vedere diversitatea opusurilor pentru pian semnate de acest compozitor, cum v-ați hotărât pe care le veți aborda?

Repertoriul meu e destul de cuprinzător în ceea ce privește operele lui Beethoven fiindcă îmi place foarte mult muzica lui. Practic, am ales ceea ce-mi place în acest moment. De atfel, două dintre lucrări le-am interpretat în tinerețe, aș putea spune, le-am învățat în timpul facultății. E vorba de cele 32 de variațiuni în do minor și de Sonata Walstein. Însă, acum le cânt și le văd și le simt cu totul altfel.Interviu realizat de Petre Fugaciu