Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru

Publicat: luni, 1 Iunie 2020 , ora 0.00

În perioada 3 iunie - 9 iulie, Radio România Muzical și Orchestrele Radio România organizează seria "Concertele roz", în direct, de la Sala Radio. Miercuri, 3 iunie, de la ora 19:00, violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail vor deschide seria concertelor dedicate muzicii lui Ludwig van Beethoven, propunând ascultătorilor Sonata nr. 1, op. 12 în re major și Sonata nr. 5, op. 24 în fa major "a Primăverii". Violonistul Gabriel Croitoru ne-a oferit mai multe detalii despre acest eveniment, dar și despre activitatea sa din ultima vreme.


Cu ocazia concertului de pe 3 iunie veți reveni pe scena Sălii Radio împreună cu pianistul Horia Mihail. Cum ați primit invitația de a fi protagoniștii primului concert roz care, de altfel, inaugurează și seria de concerte Beethoven?

Am primit-o cu bucurie după așa o lungă pauză. Iată, viața artistică, cariera, să spunem, înfloritoare cel puțin la Radio, pe scenele de concerte ale Radioului, a murit dintr-odată, odată cu aceasă pandemie. Și nu că ar fi vrut cineva, dar așa s-a întâmplat. Putem stabili comuniunea dintre noi, cei de pe scenă, și public. Evident că acum va fi fără public, dar, iată, e un început. Probabil că trebuie să ne adaptăm cu toții la noua situație și să încercăm încet, încet să revenim la o normalitate... care o fi ea.

În ceea ce privește repertoriul, mă bucur că putem face două dintre cele zece sonate pentru vioară și pian de Ludwig van Beethoven în Anul Beethoven. De altfel, noi aveam prevăzute pentru toamna lui 2020 integrala sonatelor de Beethoven și... să vedem dacă ni se va permite să le cântăm, o să le cântăm cu plăcere.


După cum ați spus, programul acestui concert cuprinde două creații pentru vioară și pian semnate de titanul din Bonn - prima sonată, dar și Sonata Primăverii. Ce v-a determinat să alegeți aceste lucrări?

Sincer, ne-a determinat faptul că le-am mai cântat împreună. Și, având în vedere distanțarea pe care am avut-o în ultima perioadă, n-am avut timp să lucrăm împreună. Și-atunci, am optat pentru două sonate pe care, cum spuneam, le-am mai interpretat pe scenă împreună, în așa fel încât să ne adaptăm foarte rapid, într-o singură repetiție, pentru acest concert.


Când vorbim despre mediul artistic, cunoaștem cu toții consecințele crizei prin care trecem în continuare. În ce fel v-a afectat pe dumneavoastră?

În cel mai prost posibil, în sensul că aveam câteva deplasări importante; una era cu Vioara lui Enescu și s-ar fi petrecut în Japonia tot alături de Horia Mihail. Era vorba despre Duelul viorilor pe care urma să-l facem împreună cu Liviu Prunaru în luna aprilie. Trebuia să mergem cu același duel al viorilor și la Roma, de Ziua Europei, pe 9 mai. Și acel lucru s-a împrăștiat! Ce să zic, ne afectează pe toți, nu e vorba că mă plâng eu în mod special. Din fericire, eu fac parte dintre artiștii care au un contract de muncă, și-atunci am fost afectați în mare măsură pentru că ni s-au luat toate concertele, dar am reușit totuși să supraviețuim în această perioadă neagră a culturii datorită faptului că salariile totuși au mers în continuare, având în vedere că a fost o decizie foarte bună, după părerea mea, luată de guvern. Cu cât mai repede se va reveni la normalitate, cu atât mai mult ne vom bucura și noi și sunt convins că și ascultătorii noștri.


Am înțeles că ați continuat să realizați cursurile cu studenții dumneavoastră în mediul online?

Foarte complicat și asta! Până am reușit să ne adaptăm la noua normalitate cu cursurile online, a durat un pic, dar iată că până la urmă am găsit o modalitate de a le face. Sigur că nu e totuna ca atunci când ești în clasă cu studentul. Ceea ce se aude prin orice fel de platformă on line nu e conform cu ceea ce auzi când ești lângă persoana respectivă. Mă rog, e o formulă de avarie, care ne-a permis să încheiem cursurile anului universitar și sperăm că examenele vor fi date așa cum am stabilit la facultate, în decursul lunii septembrie, în condiții normale. Să dea Dumnezeu să fie așa!


În final, ce ați dori să transmiteți ascultătorilor și publicului cu care vă veți reîntâlni prin intermediul radioului pe 3 iunie?

Să fie convinși că nu i-am uitat. Sper că le va face plăcere această întâlnire, chiar și online, de pe scena radioului. Îi așteptăm cu drag la concertele noastre viitoare!


Interviu realizat de Vlad Ghinea