Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ioan Coriolan Gârboni

Publicat: luni, 27 Ianuarie 2020 , ora 14.37

Directorul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara vorbește despre seria de concerte dedicată de instituție lui Ludwig van Beethoven.

Filarmonica de Stat Banatul din Timișoara va dedica anul acesta o serie de concerte lui Ludwig van Beethoven. Vă rog să ne vorbiți despre importanța acestei inițiative la 250 de ani de la nașterea compozitorului.

În primul rând vreau să vă spun că toată luna este sărbătorit titanul muzicii simfonice. Noi am început în acest an concertul prin care am vrut să-l sărbătorim pe Beethoven cu un mare dirijor român, Horia Andreescu. Acest concert a avut loc săptămâna trecută și a umplut sala Filarmonicii, sala noastră de aproape 900 de locuri. Atât corul, cât și orchestra l-au celebrat pe marele compozitor. Solist a fost Sorin Petrescu, dirijor Horia Andreescu... și acest medalion a avut în programul său Uvertura Leonora III, Simfonia nr.VIII în Fa major și Fantezia pentru pian și orchestră de Beethoven. Am hotărât să punem la intrare, în hol, bustul lui Ludwig van Beethoven și am creat o carte specială de impresii în care publicul își poate exprima gândurile, părerile despre marele titan al muzicii sau despre programul Filarmonicii în care vor fi cuprinse aceste manifestări dedicate lui Beethoven.


Cum ați descrie reacțiile publicului?

Cinstit vă spun, nu am apucat să le citim, dar am înțeles că la început lumea a fost circumspectă, nu prea înțelegea ce se întâmplă. Beethoven va mai fi sărbătorit și imediat în februarie, în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara. Îl avem ca dirijor pe Michel Cousteau din Franța și, la fel, este un medalion în care va fi Uvertura Coriolan, Concertul pentru pian și orchestră nr.4 și Simfonia nr.1 - o simfonie pe care eu, personal, o iubesc, pentru că nu se prea cântă. Dirijorii, în general, preferă simfoniile mai triumfale și nu aceste simfonii de început. Va continua, bineînțeles, această sărbătoare. Cel puțin încercăm ca o dată pe lună să-l sărbătorim pe Beethoven. Mai avem încă un medalion Beethoven și în martie, unde va fi Gheorghe Costin, maestrul nostru, cu concertmaestrul Operei din Los Angeles. Acest concert va fi cu Uvertura Egmont, Concertul pentru vioară și orchestră și Simfonia nr.5, a Destinului. Deci, Beethoven va fi sărbătorit la noi intens pentru că, într-adevăr, publicul îl iubește, noi îl iubim și umple sălile întotdeauna. Programele noastre se alcătuiesc în primul rând la dorința dirijorilor; dirijorii propun un anumit program care se discută în consiliul artistic. Aceste programe alese sunt făcute și în funcție de programul meu de management care a fost aprobat de Primăria Timișoara, dar în general se întâmplă foarte rar să refuzăm dorința unui dirijor. Sperăm să putem să ne satisfacem angajamentele luate și în fiecare concert să ne ridicăm la nivelul la care o filarmonică trebuie să se ridice.


Interviu realizat de Petre Fugaciu