Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijoarea Tianyi Lu

Publicat: joi, 16 Ianuarie 2020 , ora 16.31

Concertul op. 77 în Re major de Johannes Brahms și Poemul simfonic "Din Italia" de Richard Strauss sunt lucrările incluse în programul de vineri, 17 ianuarie 2020, prezentat de Orchestra Națională Radio. Violonistul Gabriel Croitoru va fi solistul ansamblului dirijat de Tianyi Lu, șefă de orchestră care se află la a doua prezență pe scena Sălii Radio.


Sunt onorată că revin în fața acestor muzicieni. Anul trecut, în luna martie, am interpretat Simfonia a 9-a de Dvorak și am simțit o conexiune specială cu ei, dar și cu publicul. Cred că am avut un dialog foarte bun în acea seară și îl consider unul dintre cele mai importante concerte ale mele din stagiunea trecută. Mă bucur că revin, de această dată cu lucrarea lui Richard Strauss, unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului trecut. Orchestra Națională Radio cântă pentru prima dată această piesă; cred că este interpretată în premieră în România. O partitură cu foarte multe culori, cu impresiile lui Strauss despre Sorrento, plaja de acolo, experiențele de la Roma… un tânăr muzician în contact cu arta și cultura italiană. O consider o lucrare fantatică și abia aștept să o prezentăm.


Este o lucrare apărută după ce Brahms l-a îndemnat pe tânărul Strauss să viziteze Italia. Găsim și muzica lui Brahms în programul din această seară, interpretată alături de violonistul Gabriel Croitoru - Concertul op. 77 în Re major. Cum a fost întâlnirea cu artistul român?

A fost o încântare. E plăcut ca solistul cu care lucrezi să aibă un instinct foarte bun. Avem aceeiași viziune asupra lucrării lui Brahms, orchestra o cunoaște foarte bine și, la fel, abia aștept să o interpretăm publicului de la Sala Radio.

Pentru mine, un concert este o experiență unică. Mă simt onorată că publicul alege să își petreacă timpul alături de noi. Suntem din ce în ce mai ocupați, totul se întâmplă foarte repede, tehnica ne înconjoară și cred că este foarte important să venim la sala de concerte, să avem liniște și să ascultăm. Programul din această seară ne ajută să medităm și să ne dăm seama de lucrurile frumoase din viața noastră. În aceste vremuri, cred că avem nevoie de muzică. Ea ne poate vindeca și transforma.

Interviu realizat de Lucian Haralambie