Se întâmplă la Radio România Înapoi

Simfonia a 8-a de Beethoven, la Sala Radio

Publicat: miercuri, 20 Martie 2024 , ora 15.34

Vineri, 22 martie (de la ora 19:00), Orchestra Natională Radio, dirijată de Gheorghe Costin, vă propune o întâlnire cu Beethoven, pe care celebrul violonist Yehudi Menuhin îl descria ca fiind: "Un colos dincolo de înțelegerea majorității muritorilor".

Veți asculta la Sala Radio două lucrări semnate de Beethoven: uvertura Egmont și Simfonia a 8-a, creată la Linz în 1812, în casa fratelui său Johann. Revizuită în diferite stațiuni de tratament, simfonia cuprinde pasaje ce par inspirate de o atmosferă de tip rustic, pe care Beethoven a întâlnit-o în călătoriile sale din această perioadă.

Premiera lucrării a avut loc la Viena, în februarie 1814, și a fost dirijată de Beethoven, aflat în perioda în care nu mai auzea deloc. "O astfel de muzică pică direct din cer în creierul compozitorului", spunea despre Simfonia a 8-a Hector Berlioz.

În cadrul aceluiași concert de la Sala Radio, pianistul Toma Popovici va interpreta Concertul pentru pian, creație a compozitorului român Paul Constantinescu.

Dirijorul Gheorghe Costin (născut în 1955) a studiat compoziție și dirijat la Universitatea Națională de Muzică din București, continuându-și pregătirea muzicală la cursuri de măiestrie internaționale. Totodată, a beneficiat și de un stagiu de perfecționare la München, cu Sergiu Celibidache. După finalizarea studiilor și-a început activitatea dirijorală la Filarmonica din Târgu-Mureș (1986-1988), fiind apoi numit dirijor permanent al Filarmonicii Moldova din Iași și, ulterior, la Timișoara.

În portofoliul său interpretativ se regăsesc atât piese din genul simfonic, cât și din genul operei, dirijând la Opera Română din Timișoara premierele operelor Otello și Turandot. Totodată, a fost invitat să dirijeze toate filarmonicile din țară, dar și peste hotare, fie ca dirijor oaspete al unor orchestre de prestigiu europene, fie împreună cu orchestre românești - în turnee sau festivaluri în Ungaria, Serbia, Austria, Germania, Franța, Spania, Portugalia, Italia, Elveția, Grecia, Anglia, Olanda, Belgia și Canada etc.

În ceea ce privește activitatea componistică, Gheorghe Costin a scris în mai multe genuri, în special muzică de cameră, și este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor începând din anul 1984. În urmă cu câțiva ani i-a fost înmânată bagheta lui Ionel Perlea, primită de acesta de la însuși Arturo Toscanini.

Toma Popovici a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Muzică București, după care a urmat cursurile de master la College of Fine Arts din cadrul Universității din Boston. Activitatea concertistică s-a concretizat prin prezența la Festivalul Internațional George Enescu (1998 și 2011), la Rockport Chamber Music Festival (2007), Kneisel Hall Festival (2001 și 2002), Yale University Norfolk Festival (2003), Bucharest Music and Film Festival (2008, 2009 și 2011), precum și prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, orchestrele Filarmonicilor din Botoșani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Pitești.

Mare iubitor al muzicii de cameră, pianistul Toma Popovici este membru fondator al Trio Strad, alături de Alexandru Tomescu și Răzvan Suma, și al Trio Tancrede, alături de Laurent Chatel și Alexandre Lecarme, și colaborează cu artiști de prestigiu: Dana Borșan, Gabriel Croitoru, Adrian Duminică, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws ș.a.

Toma Popovici a realizat înregistrări pentru Radio România și în perioada 2004 - 2007 a înregistrat o serie de cinci discuri pentru compania Hammond GMAC.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online - pe entertix.ro și myticket.ro, dar și în librăriile Cărturești.