Evenimentele săptămânii Înapoi

Pianistul Andrei Petrache - în direct la Radio România Muzical, la "Planeta jazz"

Publicat: marți, 23 Ianuarie 2024 , ora 15.37

Pianistul Andrei Petrache vine duminică în direct la Planeta jazz, pe Radio România Muzical, începând cu ora 18:00. Alături de el va fi și bateristul Philip Goron, colegul său din formația Amphitrio.

Amphitrio a lansat de curând două albume, Points și Seasons, ce exprimă ambiția tinerilor artiști de a crea o muzică originală, inovativă, în ton cu cele mai noi tendințe din jazzul contemporan.

Din componența formației, alături de Andrei Petrache și Philip Goron mai face parte și basistul Mike Alex. Toți membrii Amphitrio sunt studenți la Conservator.

Trioul a fost înființat în 2020 și a luat parte de atunci la câteva festivaluri de jazz importante, inclusiv la ultimele două ediții Jazz in the Park de la Cluj, unde a obținut premiul pentru cea mai bună compoziție.

Născut în 1998, Andrei Petrache are o activitate bogată și în domeniul muzicii clasice. Și-a luat licența în domeniul compoziției la clasa profesorului Dan Dediu, iar în prezent studiază dirijatul orchestrei sub îndrumarea profesorului Cristian Mandeal.

Din 2008 până acum, Andrei Petrache a cucerit 30 de premii pentru interpretare și 32 pentru compoziție la concursuri din țară sau din străinătate. A scris peste 70 de lucrări de muzică clasică sau jazz, între care opera de cameră "Der Besucher", prezentată în 2022 de Teatrul din Bielefeld, sau cantata pentru cor și orchestră "În tină", interpretată de Filarmonica "George Enescu" în 2023.

La Planeta jazz vom discuta în primul rând despre muzica Amphitrio, dar și despre alte proiecte ale acestor artiști din noua generație.

Credit foto: Florin Ghenade

Viorel Grecu