Evenimentele săptămânii Înapoi

Oratoriul 'Johannes Passion' de Johann Sebastian Bach în interpretarea Corului Radiodifuziunii Țărilor de Jos și Orchestrei Regale Concertgebouw

Publicat: luni, 11 Martie 2024 , ora 14.52

Duminică, 24 martie de la ora 15.15, veți avea ocazia să ascultați oratoriul "Johannes Passion" de Johann Sebastian Bach, o pagină muzicală de mare frumusețe și profund dramatism, inspirată, desigur, de suferințele Mântuitorului, de Patimile lui Iisus, așa cum au fost descrise de Evanghelistul Ioan.

Bach, care poseda o cultură teologică considerabilă, a compus această lucrare de mari dimensiuni - ea durează aproape două ore - după ce a devenit cantor la Biserica Sf. Toma din Leipzig, iar prima versiune a creației sale a fost interpretată în Vinerea Mare a anului 1724.

"Johannes Passion", o creație uitată după moartea lui Bach și readusă în atenția publicului de Felix Mendelssohn în anul 1833, nu are la bază un libret, ci niște fragmente din Evanghelia după Ioan traduse în limba germană de Martin Luther.

Radio România Muzical va transmite în direct concertul susținut de Corul Radiodifuziunii Olandeze și Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam sub bagheta lui Trevor Pinnock în care veți asculta Oratoriul "Johannes Passion" de Johann Sebastian Bach. Soliști vor fi tenorul Mauro Peter în rolul Evanghelistului, basul Matthew Rose în rolul lui Iisus, soprana Lauryna BendŸiūnaitė, contralta Wiebke Lehmkuhl, tenorul Anthony Gregory și basul Johannes Weisser.

De ziua sa, Radio România Muzical aduce o transmisiune directă-eveniment, ce are loc într-una dintre sălile de concert emblematice ale lumii, în Duminica Floriilor credincioșilor catolici care anul acesta vor sărbători Paștele pe 31 martie.

Audiție plăcută! 

Laura Ana Mânzat