Agenda de concert Înapoi

Madama Butterfly, producție a Operei Naționale București, în cea de-a patra zi a Bucharest Opera Festival

Publicat: joi, 23 Mai 2024 , ora 12.00

Opera Națională București prezintă luni, 10 iunie, ora 19:00, spectacolul Madama Butterfly de G. Puccini la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition, conducerea muzicală Cristian Mandeal, în rolurile principale Bianca Mărgean (Butterfly), Dumitru Mîțu (Pinkerton), Mihaela Ișpan (Suzuki), soliști ai operei bucureștene.

Montarea semnată de Jean Rînzescu, a cărei premieră a avut loc în 1954 este cea mai longevivă producție a ONB, împlinind în 2024 nu mai puțin de 70 de stagiuni, beneficiind de atunci de mai multe reactualizări, dar păstrând concepția clasică a unuia dintre fondatorii regiei românești de operă. Documentele consemnează ca dată a premierei 28 mai 1954, în regia lui Jean Rinzescu, conducerea muzicală Jean Bobescu și Alfred Alessandrescu, decoruri după schițele lui Th. Chiriacof-Suruceanu, iar costumele după schițele Elenei Feodorov. În primele distribuții ale acestei montări, în rolul titular au alternat Valentina Crețoiu, Ana Tălmăceanu, artistă emerită a R.P.R., Cornelia Stroescu și Claudia Saghin, iar în restul distribuției regăsim nume precum Dinu Bădescu, Șerban Tassian, Ion Pulcan, Ionel Tudoran, Barbu Dumitrescu, Ștefan Petrescu etc., soliști ce au scris practic istoria Operei Naționale din București.

Puccini considera "Madama Butterfly" drept cea mai "tehnică" operă a sa, probabil datorită preocupării excesive de a-și modifica stilul componistic conform subiectului exotic. Premiera mondială a operei, la Milano, în februarie 1904, n-a produs efectul scontat asupra publicului. Puccini a revizuit partitura, iar patru luni mai târziu opera a fost prezentată din nou, de data aceasta cu succes. "Este cea mai fină operă pe care am scris-o", spunea compozitorul. Versiunea producției de la Paris, din 1906, cu toate revizuirile ulterioare, este cea pe care o poate admira publicul astăzi.

 

Este una dintre cele mai cunoscute opere din lume, povestea prezintă consecințele devotamentului fără margini al eroinei față de dragostea sa. Iubirea dintre Cio-Cio-San și Pinkerton, un ofițer din marina americană, are un deznodământ tragic, concretizat atunci când bărbatul se întoarce în Japonia cu o altă soție. Nesuportând durerea și dezonoarea, Cio-Cio-San se sinucide cu sabia tatălui său, potrivit tradiției.

La pupitrul dirijoral, se va afla, în calitate de invitat, maestrul Cristian Mandeal. Cristian Mandeal este unul dintre cei mai importanți dirijori contemporani, activitatea sa cuprinzând patru decenii de muncă neîntreruptă.

A studiat la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" timp de 10 ani (1965 - 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) și compoziția (Ștefan Niculescu), completându-și ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) și München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română București (1974 - 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureș (1977 - 1980), Cluj (1980 - 1987) și București (1987 - 2009). A fost Director Artistic al Festivalului și Concursului Internațional "George Enescu", ediția 2001 și 2003.

Ca Dirijor Principal și Director General al Filarmonicii "George Enescu" (1991 - 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituție - etalon pentru România. În acest răstimp a fost restaurată și modernizată clădirea Ateneului Român (1991 - 2003). S-au realizat din venituri proprii dotări complexe în infrastructură și în orchestră în valoare de sute de mii de Euro. Repertoriul a fost constant îmbogățit și înnoit. Personalul artistic s-a bucurat de respect și recunoaștere națională și internațională, beneficiind timp de patru ani de o lege salarială specială. Au avut loc peste 30 de turnee atât în Europa, cât și în Asia. S-a realizat o discografie relevantă pe CD și DVD, printre care integralele Enescu și Brahms. Au avut loc o mare serie de concerte-eveniment de răsunet național și internațional și o constantă participare la toate edițiile Festivalului Enescu, atât prin implicarea tuturor formațiilor muzicale ale instituției, cât și prin participări individuale ale artiștilor de prim rang. A fost reînființată Orchestra de Cameră a Filarmonicii, formație de elită a orchestrei simfonice. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de țări și 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaționale de prestigiu în compania celor mai reputați soliști ai contemporaneității.

A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) și la Orchestra Națională Bască - San Sebastian (2001 - 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 - 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 - 2008) - primul deținător al acestui titlu în întreaga existență de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 - 2007) și al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - prezent).

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiții absolute. În special ale compozitorilor români, dar și străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a realizat opera Oedipe în primă audiție britanică (Festivalul de la Edinburgh 2002) și italiană (Teatro Lirico di Cagliari 2005). Din 2008 este Președintele Societății George Enescu din Londra.

A realizat sute de minute de imprimări de Radio și a înregistrat pe LP, CD și DVD pentru Electrecord, BMG Ariola, AIX Record (SUA), Claves, Bis și Nimbus. A realizat 3 CD-uri aniversare ale Filarmonicii "George Enescu" la 125, 135 și 140 de ani. Este membru, dar și președinte în juriile unor concursuri internaționale de dirijat. Cristian Mandeal a primit numeroase premii și distincții românești și străine. Este cetățean de onoare al orașului Brașov și Doctor Honoris Causa al Academiei din Cluj. Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă și dirijează constant începând din 2008. Alături de sutele de tineri muzicieni care au facut parte de-a lungul timpului din Orchestra Română de Tineret, Cristian Mandeal a marcat pentru prima data prezența unei orchestre simfonice din România pe mari scene ale Europei precum, Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Berlin, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Marea Sală Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles, Accademia di Santa Cecilia din Roma, Elb Philharmonie din Hamburg, și multe altele. Din vara anului 2022, Cristian Mandeal este director artistic al Centrului Național de Artă Tinerimea Română

Anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București prin cea de-a treia ediție Bucharest Opera Festival care se va desfășura în perioada 7-16 iunie 2024.

Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition are pe afiș în cele 10 seri de festival, nu mai puțin de 8 producții din creația marelui compozitor, un spectacol semi-staged, o gală de operă și 10 teatre: Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Daegu Opera Festival din Coreea, Opera Națională Română Iași, Opera Națională Română din Cluj Napoca, Opera Națională Română Timișoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța, Opera din Brașov, Teatrul de Operă și Operetă "Nae Leonard" din Galați și, bineînțeles, Opera Națională din București.

Peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic și tehnic vor fi prezenți pe scenă, în fosă și în culise la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition.

Un festival care aduce la București cele mai importante teatre de operă și balet din România și nu numai, dând posibilitatea publicului de a experimenta călătorii culturale diversificate.

Programul festivalului este disponibil în link-ul: https://operanb.ro/calendar/?luna=06&anul=2024

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Remember BOF 2023:

https://www.youtube.com/watch?v=psZTBvnTvdw&t=178s

(Video concept: Virgil Oprina/ Opera Națională București)

 

Distribuție

Dirijor: Cristian Mandeal - invitat

Butterfly: Bianca Mărgean

Pinkerton: Dumitru Mîțu

Suzuki: Mihaela Ișpan

Kate: Stanca Maria Manoleanu

Sharpless: Alexandru Constantin - debut

Goro:Andrei Lazăr

Yamadori: Daniel Filipescu

Bonzo: Marius Boloș

Comisarul imperial: Damian Vlad

Ofițerul stării civile: Adrian Ionescu

Copilul: TBA

Cu participarea Orchestrei, Corului și a Corului de Copii al Operei Naționale București