Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Gyorgy Levente, managerul Filarmonicii din Târgu Mureș

Publicat: miercuri, 3 Aprilie 2024 , ora 14.26

Joi, 4 aprilie, Orchestra Filarmonicii din Târgu Mureș va susține un concert dedicat împlinirii a 111 ani de la construirea orgii Palatului Culturii din oraș. Despre acest eveniment, și nu numai, ne-a oferit detalii György Levente, managerul Filarmonicii din Târgu Mureș.

Domnule Gyorgy Levente, 111 ani de la inaugurarea orgii Palatului Culturii din Târgu Mureș, una dintre cele mai mari orgi din România! Ce ne puteți spune despre istoria și construcția acestui instrument?

Instrumentul a fost comandat în 1911 de primarul Gyorgy Bernady, de la firma austriacă Rieger și a fost inaugurată în 1913. Este o orgă pneumatică și a fost restaurată acum 3 ani.

Acum, pe 4 aprilie, maestrul Gheorghe Costin din Timișoara va dirija un concert aniversar, iar organista Molnar Tunde va cânta o piesă de Eduard Terenyi, un compozitor târg-mureșan. Și, un tânăr organist care acum își face masteratul la Academia "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, Lokodi Lehel, va completa cu Simfonia nr.1 de Guilmant.


În ce constă unicitatea acestui instrument și ce reprezintă această orgă pentru viața culturală din Târgu Mureș?

Suntem absolut încântați să avem un astfel de instrument! După informațiile mele, fiindcă sunt un director proaspăt aici, este a treia orgă în țară. Prima orgă, cea mai mare, ar fi în Sala Radio din București; după aceea, la Sibiu, care e acum în restaurare, și a treia ar fi cea de la Târgu Mureș. Eu mă străduiesc să ajung să facem și o stagiune cu orgă. Anul trecut, am făcut 5-6 concerte, iar printre acestea au fost "In memoriam Gyorgy Ligeti"; am inclus și în cele două concerte de Crăciun din decembrie și a sunat absolut fulminant cu orchestra.


Tot joi, 4 aprilie, va avea loc și un recital susținut de Cvartetul Filarmonicii Târgu Mureș, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena, ca parte a seriei de evenimente prin care promovați concertul ce va avea loc în data de 8 noiembrie 2024 în Sala de aur de la Musikverein. Oferiți-ne mai multe detalii despre acest eveniment, vă rog!

Este un proiect de diplomație culturală, pe 8 noiembrie, Târgu Mureș - Viena. Va fi o mare mândrie pentru noi toți să vedem aproape 80 de membri ai Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș cântând în capitala muzicii clasice pentru prima dată în viața instituției.

Pe 8 noiembrie, programul va include lucrări ale celor doi mari compozitori Enescu și Bartok, precum și lucrări de Piazzolla. După cum știm, de-a lungul istoriei, Enescu și Bartok au avut legături puternice atât cu Viena, cât și cu Târgu Mureș. Așadar, numele acestui proiect este "Spiritul României la Viena". Și tocmai ceea ce leagă cel mai mult sălile de concerte din Viena și Târgu Mureș este orga, și cea acolo și cea de la noi au fost construite de Rieger.

Vreau să mulțumesc coorganizatorilor, reprezentantului Asociației de Dezvoltare Comunitară Iunona, domnului Ovidiu Maior, care a strâns sprijinul financiar necesar, și domnului Ciprian Bonta, secretarul muzical, dar și domnului Pablo Boggiano, care va fi dirijorul serii. Mulțumesc și ICR-ului care ne susține și din București și ambasadorului Hurezeanu, care ne susține din Viena.

Mergem să promovăm acest eveniment din 8 noiembrie acum, pe 4 aprilie, pentru presă. Mergem cu un cvartet al filarmonicii, nu cu cel oficial al filarmonicii, "Tiberius" ci Cvartetul "Bohemia", care o să vină cu noi și o să cânte tot lucrări de Enescu, Bartok și Ligeti. Filarmonica de Stat din Târgu Mureș va împlini anul viitor 75 de ani; deci, va fi un an aniversar. Ne bucurăm să ajungem și noi, ca a patra orchestră - prima dată, după câte știu, a ajuns Clujul, apoi Tineretul cu maestrul Mandeal, iar anul trecut a fost maestrul Daniel Jinga cu Opera din București. Anul acesta ajungem și noi la Viena!

Interviu realizat de Ioana Țintea