Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Filarmonica din München încetează colaborarea cu Valery Gergiev

Publicat: marți, 1 Martie 2022 , ora 15.33

Începând de astăzi, 1 martie 2022, Filarmonica din München încetează colaborarea cu Valery Gergiev, cel care a fost dirijor principal al instituției începând din 2015. Hotărârea, făcută publică de Dieter Reiter, primarul capitalei Bavariei, are efect imediat și, conform comunicatului, Gergiev nu va mai conduce concerte ale Filarmonicii bavareze - pe durată nedeterminată.

Decizia vine în urma apelului public către Gergiev, din 25 februarie, ca artistul să se exprime "clar și să se distanțeze fără echivoc de războiul brutal de agresiune pe care Putin îl poartă împotriva Ucrainei și, în mod special, împotriva orașului Kiev, oraș înfrățit cu München."

Valery Gergiev nu și-a manifestat distanțarea față de Vladimir Putin și politica sa, astfel încât decizia instituțiilor germane a fost una logică.

La doar o oră după acest comunicat, Serge Dorny, directorul artistic al Operei Bavareze de Stat a anunțat că și sopranei Anna Netrebko i-au fost anulate viitoarele spectacole pe care le avea programate pe scena müncheneză.

Ștefan Costache