Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Au fost anunțate premiile revistei 'Gramophone'

Publicat: miercuri, 9 Octombrie 2019 , ora 0.00
Revista 'Gramophone' a anunțat câștigătorii Premiilor anuale acordate de publicație muzicienilor din zona clasică pentru înregistrări de excepție. Premiile au în vedere zece categorii, astfel că diversitatea repertorială și excelența într-un gen specific nu sunt sacrificate.
La categoria 'Concerte', câștigătorul a fost Bertrand Chamayou, cu albumul său dedicat Concertelor pentru pian numerele 2 și 5, de Camille Saint-Saëns, înregistrat alături de Orchestra Națională a Franței, cu Emmanuel Krivine la pupitrul dirijoral.
La secția 'Instrumental', pianista Yuja Wang a fost premiată pentru albumul intitulat 'The Berlin Recital', pe care artista a înregistrat preludii, sonate și studii semnate de compozitori precum Serghei Rahmaninov, Alexandr Scriabin, György Ligeti sau Serghei Prokofiev.
Albumul 'Abendmusiken', înregistrat de ansmablul 'Masques' alături de grupul 'Vox Luminis', a fost laureat cu premiul la secțiunea 'Corală'. Cele două ansambluri au fost conduse de dirijorii fiecăruia: Olivier Fortin și, respectiv, Lionel Meunier. Pe disc găsim lucrări semnate de Dietrich Buxtehude, atât din repertoriul sacru, cât și din repertoriul laic.
Înregistrarea operei 'Hamlet' de Brett Dean a câștigat premiul secțiunii 'Contemporane'. Pe disc puteți asculta soliști precum tenorul Allan Clayton în rolul principal, soprana Barbara Hannigan în 'Ofelia' sau mezzosoprana Sarah Connolly în 'Gertrude', acompaniați de Orchestra Filarmonicii din Londra, condusă de Vladimir Jurowski.
În cadrul secțiunii dedicate 'Muzicii vechi' a fost premiat discul semnat de ansamblul 'Cupertinos', dirijat de Luís Toscano, album pe care au fost înregistrate lucrări de Manuel Cardoso.
La categoria 'Operă', albumul dedicat operei 'Regina Ciprului' de Fromental Halévy a fost premiat. Pe disc îi veți putea asculta pe soprana Véronique Gens, tenorul Cyrille Dubois sau baritonul Étienne Dupuis, acompaniați de Corul Radiodifuziunii Flamande și Orchestra de Cameră din Paris, sub bagheta lui Hervé Niquet.
În categoria înregistrărilor 'Orchestrale', laureat a fost albumul Orchestrei Filarmonicii din Viena, soliste fiind violonista Sakari Oramo și soprana Anu Komsi - acestea realizând înregistrări ale Simfoniilor numerele 2 și 6, semnate de compozitorul danez Rued Langgaard.
Albumul 'Ombra mai fu', dedicat ariilor din opere de Francesco Cavalli a fost distins în secțiunea 'Recital'. Discul a fost semnat de contratenorul Philippe Jaroussky, soprana Emőke Baráth, contralta Marie-Nicole Lemieux, alături de ansamblul 'Artaserse'.
La categoria 'Solo vocal', baritonul Christian Gerhaher și pianistul Gerold Huber au înregistrat albumul premiat - 'Frage', cu lucrări semnate de Robert Schumann.
Premiul secțiunii 'Muzică de cameră' a fost desemnat albumului 'Le trois Sonates - The Late Works', cu muzică semnată de Claude Debussy. Colectivul de muzicieni care au înregistrat discul este alcătuit din Magali Mosnier la flaut, Isabelle Faust la vioară, Antoine Tamestit la violă, Xavier de Maistre la harpă, Jean-Guihen Queyras - violoncel și pianiștii Alexander Melnikov, Javier Perianes și Tanguy de Williencourt.
Câștigătorii secțiunilor 'Înregistrarea anului', 'Orchestra anului' sau 'Artistul anului' vor fi desemnați miercuri, 16 octombrie, în cadrul ceremoniei speciale de la Londra.
Petre Fugaciu