Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Victor Julien-Laferrière - câștigătorul Concursului 'Regina Elisabeta' de la Bruxelles

Publicat: marți, 6 Iunie 2017 , ora 16.33

În urmă cu două zile, pe 4 iunie 2017, violoncelistul francez Victor Julien-Laferrière a devenit câștigătorul Concursului Internațional "Regina Elisabeta" de la Bruxelles, între cele mai bine respectate competiții interpretative ale întregii lumi muzicale. În vârstă de 26 de ani, Victor Julien-Laferrière s-a impus în etapa finală, derulată de-a lungul întregii săptămâni la Palais des Beaux-Arts. I-au revenit 25 000 de euro și se bucură acum de numeroase oportunități de a apărea în fața publicului după ce a convins juriul că este cel mai bun. El a interpretat o lucrare impusă semnată Toshio Hosokawa (o comandă lansată compozitorului nipon, de altfel o amprentă a concursului) și Concertul nr. 1 de Dmitri Șostakovici. L-a acompaniat Orchestra Filarmonicii din Bruxelles dirijată de Stéphane Denève, o mai veche cunoștință a publicului bucureștean. Fost student al lui Heinrich Schiff la Vienna și al lui Clemens Hagen la Mozarteum-ul din Salzburg, Julien-Laferrière a mai câștigat, în 2012, Concursul "Primăvara de la Praga". El este membru al Trioului "Les Esprits".
Premiul al II-lea și 20 000 de euro au mers către Yuya Okamoto, 22 de ani, din Japonia iar Santiago Cañón-Valencia din Columbia, în vârstă tot de 22 de ani, a ocupat locul al III-lea (revenindu-i și 17 000 de euro).
A fost pentru prima oară când Concursul "Regina Elisabeta" violonceliștilor. Manifestarea are o tradiție ce începe în 1937, când câștigător a fost desemnat legendarul David Oistrah.

Ștefan Costache