Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Emmanuel Macron - președintele cu studii de pian!

Publicat: miercuri, 10 Mai 2017 , ora 16.36

Emmanuel Macron, proaspătul președinte al Franței, cel mai tânăr din istoria ei, este și unul dintre puținii politicieni contemporani despre care se poate spune nu numai că sunt apropiați de domeniul muzical, ci și că stăpânesc cântatul la un instrument; pentru că Emmanuel Macron a urmat timp de 10 ani cursurile Conservatorului din Amiens, orașul său natal, unde a studiat pianul acordându-i-se, la final, premiul al III-lea - conform practicilor din învățământul francez de specialitate. De asemenea, se pare că el este și un împătimit de karaoke...

Într-un interviu de săptămâna trecută, pentru site-ul ClassiqueNews.com, Emmanuel Macron comenta, de altfel, că i-ar plăcea să cânte din nou la pian "de îndată ce va avea timp" și că este atașat în mod special de muzica lui Robert Schumann și de cea a lui Liszt. Despre Schumann el afirmă că "vine cu reprezentări și sentimente pe care nu le pot găsi nicăieri altundeva". Iar pe Franz Liszt, Macron îl descrie în următorii termeni: "acest mare european, un modern decis - incandescența Anilor de pelerinaj rămâne nealterată după atât de multă vreme".

Când a ocupat postul de ministru al economiei, în 2014, în cotidianul "Le Monde" se scria că Macron era deja cunoscut drept "Mozart de pe Elysée" - informație întărită, în același an, în "Die Welt". Iar conform jurnalistei Anne Fulda, biografa lui Macron, soția acestuia ar fi spus unui prieten că în anii în care-i era profesoară se simțea de parcă "ar fi colaborat cu Mozart".

Precedentul exemplu ilustru de președinte-pianist rămâne Richard Nixon. Totuși, de atunci și până în prezent, la faima politicienilor americani cu abilități muzicale de luat în seamă a mai contribuit, bineînțeles, Condoleezza Rice, cândva Secretar de Stat - și ea cu evoluții pianistice decente în public, unele chiar și în compania marelui violoncelist Yo-Yo Ma.

Ștefan Costache