Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

'Philharmonia' din Londra are doi noi dirijori invitați - și reconfirmă tendința de a miza pe tinerețe

Publicat: vineri, 31 Martie 2017 , ora 16.01

Orchestra "Philharmonia" din Londra anunță numirea a doi noi dirijori principali invitați - în persoana muzicienilor Jakub Hrùča, 35 de ani, din Cehia și Santtu-Matias Rouvali, în vârstă de 31 de ani, finlandez. Ei preiau această onorantă poziție ocupată ultima oară de Sir Charles Mackerras, din 2004 și până la stingerea sa din viață, în 2010.

Hrùča și Rouvali își vor intra în atribuții odată cu începerea stagiunii 2017-2018. Ambii artiști vor conduce mai multe concerte anual și vor contrinui la gândirea seriilor mari de evenimente ale orchestrei; a cărei familie de dirijori îi mai reunește pe Esa-Pekka Salonen (dirijor principal și consilier artistic), Vladimir Așkenazy (dirijor emerit) și Christoph von Dohnányi (dirijor de onoare pe viață).

Jakub Hrùča este un oaspete obișnuit al Orchestrei "Philharmonia" încă de la debutul său, petrecut în 2013; între atuurile sale se numără muzica autorilor Europei Centrale. El este, de asemenea, dirijor-șef al Orchestrei Simfonice din Bamberg, dirijor invitat permanent al Filarmonicii cehe și principalul dirijor invitat pentru Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra.

Iar Santtu-Matias Rouvali a condus "Philharmonia" pentru prima oară în ianuarie 2016. "Să fiu la Londra împreună cu Esa-Pekka Salonen ca dirijor principal este ceva ce aștept cu nerăbdare să trăiesc." - a comentat Rouvali. El va avea, în paralel, calitatea de director artistic și dirijor-șef al Filarmonicii din Tampere și, din stagiunea viitoare, și pe cea de dirijor-șef al Orchestrei Simfonice din Göteborg.

Ștefan Costache