Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Muzicienii au timpi de reacție mai buni decât cei care nu practică muzica!

Publicat: marți, 24 Ianuarie 2017 , ora 16.36

Muzicienii au timpi de reacție mai buni decât cei care nu practică muzica – iată rezultatul unui studiu recent încheiat, derulat în cadrul Universității din Montréal, Canada. Scopul cercetării a fost acela de a se dobândi o mai bună înțelegere a modului în care cântatul la un instrument îmbunătățește simțurile chiar și când nu este vorba despre activități muzicale. Au luat parte 16 muzicieni profesioniști (pianiști, violoniști, percuționiști și violonceliști care au început studiul instrumentului undeva între 3 și 10 ani) și 19 persoane care nu au tangențe cu domeniul. Studiul a presupus reacționarea prin click pe un mouse de câte ori subiecții simțeau vibrație sau sunet – iar rezultatele au arătat o performanță cu 30 la sută mai bună în cazul muzicienilor. O altă concluzie sugerată ar fi aceea că muzicienii ar oferi, ca șoferi, mai multă siguranță în trafic decât ne-muzicienii.

Simon Landry, doctorandul care a condus studiul, a concluzionat: „Aceste rezultate sugerează pentru prima oară că pregătirea muzicală de lungă durată reduce timpii de reacție la stimuli non-muzicali auditivi, tactili și multisenzoriali. A avea un răspuns mai rapid ar putea ajuta să reacționezi mai bine când conduci, dacă atenția ta se concentrează asupra șofatului sau când meseria ta implică să ai reacții rapide.”

Tot el mai comentează și că rezultatele studiului ar putea fi utile pentru persoanele în vârstă, abordarea unui instrument muzical chiar și ceva mai târziu în viață putând îmbunătăți performanțele cognitive dar și pe cele de natură motorie. 

Ștefan Costache