Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Sir Simon Rattle susține Orchestra de Tineret a Uniunii Europene

Publicat: luni, 30 Mai 2016 , ora 16.46

 Sir Simon Rattle, dirijorul principal al Filarmonicii din Berlin pe final de mandat, numește "o rușine" decizia Uniunii Europene de a tăia finanțarea pentru Orchestra de Tineret a Uniuniii Europene, ansamblu care și-a anunțat, recent, apropiata încetare totală a activității. Simon Rattle își exprimă, de asemenea, speranța ca cineva să schimbe rapid actuala stare de fapt.
 Artistul englez etichetează decizia luată ca fiind "o semnătură ignorantă", iar dispariția orchestrei - "o pierdere nejustificată".
 S-a comentat și că, deși comentariile lui Rattle nu sunt excesive, declarațiile lui ar fi dublate de o suită de acțiuni prin care pledează ca guvernul Germaniei să determine schimbarea deciziei de la Bruxelles.
 "Sentimentul meu, care poate fi unul total naiv, este acela că decizia privind Orchestra de Tineret a Uniunii Europene a fost pur și simplu una luată fără o analiză serioasă; și are de-a face cu situația tuturor țărilor Europei puse laolaltă și care se presupune că ar trebui să finanțeze cultura statelor membre. Este, pur și simplu, o rușine și îmi doresc ca decidenții să schimbe situația foarte rapid. Pentru că știu că, atunci când vine vorba despre tăieri de fonduri, durează ani să clădești o asemenea orchestră, dar e nevoie de doar o semnătură ignorantă pentru a o opri. Și apoi, pot trece alți ani buni până când este reconstruită la loc."
 În 12 mai 2016, Orchestra a făcut cunoscută decizia de a-și înceta activitatea, în lipsa finanțării, în luna septembrie. Instituția, reunind membri din toate cele 28 de țări membrie ale Uniunii Europene, ar fi urmat să-și marcheze cele patru decenii de activitate printr-un amplu turneu international, la care s-a renunțat, în mare parte.

Ștefan Costache