Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Violoncelistul Sheku Kanneh-Mason - câștigătorul Concursului BBC Young Musician 2016

Publicat: miercuri, 18 Mai 2016 , ora 16.49

 Violoncelistul englez Sheku Kanneh-Mason este câștigătorul celei mai recente ediții a concursului BBC "Tânărul Muzician al anului". Finala competiției a avut loc duminică, 15 mai 2016, la Barbican Hall, în Londra, ultimul act prilejuindu-i lui Sheku Kanneh-Mason o redare a Concertul nr. 1 de Dmitri Șostakovici ce a entuziasmat atât publicul, cât și membrii juriului (președinta Dobrinka Tabakova, spre exemplu, caracterizându-i evoluția drept "electrizantă").
 Muzicianul, în vârsă de 17 ani, urmează acum cursurile de la Trinity Catholic Comprehensive School din Nottingham. Printre îndrumătorii săi de până în prezent s-au numărat alți doi căștigători ai concursului BBC Young Musician - violonista Nicola Benedetti și violoncelistul Guy Johnson.
 Despre Concertul nr. 1 de Dmitri Șostakovici, Sheku Kanneh-Mason a spus: "Cred că este una dintre acele piese care, ca rezultat al tuturor dificultăților tehnice, îți oferă cu adevărat satisfații și este într-adevăr captivantă pentru solist. Cadența, exclusiv solistică, împinge instrumentul către limitele sale. Abundă în duble-coarde și, pentru că scriitura este atât de expusă, e dificil de interpretat așa cum se impune."
 Sheku Kanneh-Mason a evoluat, în finala de duminică, alături de Ben Goldscheide la corn englez și saxofonistul Jess Gillam.

Ștefan Costache