Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Netrebko în 'Norma' și Kaufmann în 'Otello' - reperele viitoarele stagiuni la 'Covent Garden'

Publicat: vineri, 8 Aprilie 2016 , ora 17.00

 Opera Regală "Covent Garden" din Londra a anunțat în urmă cu două zile, pe 6 aprilie 2016, punctele de mare interes ale viitoarei sale stagiuni - iar acestea ar fi debuturi majore în rol pentru două dintre starurile teatrului liric actual, Anna Netebko și Jonas Kaufmann. De asemenea, s-a făcut publică prelungirea, până în 2020, a mandatului lui Antonio Pappano ca director artistic al faimoasei opere din capitala Regatului Unit.
 Revenind - Anna Netrebko va putea fi urmărită pentru prima dată ca protagonistă în "Norma" de Vincenzo Bellini, în vreme ce lui Kaufmann îi revine tot un personaj titular - cel din "Otello" de Giuseppe Verdi.
 Întrebat despre prelungirea perioadei ca director artistic (cea mai îndelungată din istoria instituției, Pappano ocupând acest post din 2002), muzicianul, care este și un excelent pianist, a comentat simplu: "Nu-mi doresc să lucrez cu nicio altă companie de operă." Antonio Pappano va dirija ambele noi producții pe care le-am amintit, cu Netrebko și Kaufmann deschizând distribuțiile. De asemenea, Pappano, înnobilat pentru meritele sale ținând de evoluția vieții muzicale în Marea Britanie, va mai conduce, în următoarea stagiune, "Maeștrii cântăreți din Nürnberg" de Wagner, cu Bryn Terfel în distribuție, montare în regia lui Kasper Holten. În ceea ce privește repertoriul contemporan, Thomas Adès își va dirija propria creație, "Îngerul exterminator", iar repertoriul de balet va fi în atenție cu o nouă lucrare pe muzica lui Steve Reich, în viziunea coregrafului Wayne McGregor.
 Opera Regală își continuă eforturile de a ajunge la publicul de dincolo de sala sa de spectacole: astfel că propune, live pe internet, o montare cu "Nasul" de Dmitri Șostakovici și 12 spectacole de operă și balet oferite în cinematografe; și, din această perspectivă, stagiunea trecută a însemnat o creștere cu 8 procente a numărului celor care i-au urmărit astfel realizările - 374 000 fiind spectatorii care au plătit bilete pentru a se bucura de operă sau balet de la "Covent Garden" în cinematografe.

Ștefan Costache