Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Între 40 și 50 la sută - procentul doamnelor din orchestrele simfonice britanice

Publicat: marți, 8 Martie 2016 , ora 16.59

 Înaintea zilei de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, postul BBC 3 a solicitat unui număr de 40 de orchestre simfonice bricanice să dezvăluie procentul de doamne din rândurile lor. Din informațiile însumate ca urmare a răspunsurilor primite reiese o imagine la prima vedere încurajatoare: în unele orchestre de cameră, femeile depășesc numeric bărbații, în vreme ce procentul de doamne din ansamblurile simfonice este de 40, 50 la sută - o îmbunătățire istorică prin comparație cu ceea ce se întâmpla în urmă cu doar câteva decenii.
 Însă, dacă în privința partidelor de coarde echilibrul sexelor e evident, nu la fel stau lucrurile în privința instrumentelor de suflat și a celor de percuție. De asemenea, nici numărul șefelor de partidă din ansambluri nu este pe măsura celui al șefilor de partidă. Pe de altă parte, dacă se are în vedere numărul studentelor din instituțiile britanice de învățământ superior muzical în momentul de față, atunci viitorul orchestrelor din Regatul Unit pare a fi în mod sigur unul categoric la genul feminin.
 În urma unui studiu făcut la începutul anilor '90, femeile reprezentau atunci doar 30 la sută din numărul membrilor orchestrelor simfonice ale Marii Britanii.

Ștefan Costache