Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

'Capitale culturale europene 2016' - rubrică dedicată orașului Wrocław

Publicat: luni, 22 Februarie 2016 , ora 0.00

Seria de rubrici propusă de Radio România Muzical continuă astăzi, 22 februarie 2016, cu primul episod dedicat orașului Wrocław, Capitală Culturală Europeană în 2016, alături de San Sebastián, Spania.

Orașul polonez are o istorie neobișnuită, tragică și extrem de bogată, totodată. După ani de prosperitate a urmat un dezastru de proporții. Al Doilea Război Mondial a ruinat Wrocław. 2016, un an de sărbătoare după cei 8 de pregătiri pentru acest moment - Capitală Culturală Europeană - va spune povestea renașterii orașului Wrocław, organizatorii propunându-și să demonstreze că civilizația nu se poate dezvolta fără cultură.

Festivitatea de inaugurare a manifestărilor culturale desfășurate sub sigla noului statut pe care Wrocław îl are s-a desfășurat în 17 ianuarie, pe scena de la "National Forum of Music". Ceremonia a propus și un concert dirijat de Ernst Kovaæic în care au fost interpretate lucrările "Ata" și "Jonchaies", ambele de Iannis Xenakis. Despre proiectele desfășurate în 2016 la Wrocław au vorbit tot atunci Andrzej Duda, Președintele Poloniei, Tibor Navracsics, Comisar european pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Piotr Glínski, Ministrul polonez al Culturii și al Moștenirii Naționale, Rafal Dutkiewicz, Primarul orașului Wrocław și Krzysztof Maj, Director General al proiectului Capitală Culturală Europeană Wrocław 2016.