Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Balerinul și coregraful Gelu Barbu s-a stins din viață

Publicat: joi, 18 Februarie 2016 , ora 0.00
Balerinul și coregraful Gelu Barbu s-a stins din viață miercuri, 17 februarie, la vârsta de 83 de ani, în orașul Las Palmas de Gran Canaria. Gelu Barbu se stabilise în orașul spaniol în urmă cu cinci decenii, după ce a plecat din România fugind de regimul comunist.
Născut în 1932, la Lugoj, Gelu Barbu s-a format la celebra școală de balet din Sankt Petersburg (Leningrad, pe atunci), unde a fost coleg, printre alții, cu Rudolf Nureev și Mihail Barîșnikov. A fost apoi prim-balerin la teatrele de operă din București, Oslo și Nuremberg.
În 1961, în timp ce se afla într-un turneu în fosta Republică Democrată Germană, a reușit să treacă în sectorul occidental al Berlinului, prin punctul de control american. După câțiva ani petrecuți în Germania, Norvegia și Suedia, Gelu Barbu a mers în 1966 în Insulele Canare pentru a se recupera după unele probleme medicale la spate, dar în final a ales să locuiască acolo.
În Las Palmas de Gran Canaria, el și-a pus în valoare talentul de coregraf și, totodată, a fondat prima școală de balet clasic din acest arhipelag, în care a format generații întregi de artiști. Instituția, care a dobândit un remarcabil prestigiu, este condusă în prezent de doi dintre discipolii săi, Miguel Montanez și Wendy Artiles.
'M-am simțit exilat în Franța sau în Germania, dar niciodată aici, în Spania. Aceasta este a doua mea patrie, aproape prima, întrucât am făcut aici mai multe lucruri decât în țara mea'', mărturisea Gelu Barbu în 2012, cu ocazia prezentării unui documentar despre viața și cariera lui în cadrul Festivalului Internațional de Film din Las Palmas de Gran Canaria.
Dumnezeu să-l odihnească!