Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Partitură Mozart-Salieri – redescoperită recent!

Publicat: luni, 15 Februarie 2016 , ora 16.41

 Mai întâi Alexsandr Pușkin, în piesa sa din 1830, reluată pe muzică în opera într-un act "Mozart și Salieri" a lui Rimski-Korsakov și, mult mai recent, Milos Forman în formidabilul său film din 1984 "Amadeus" au cimentat percepția unei romantice și tenebroase rivalități între Mozart și contemporanul său Antonio Salieri, rivalitate care i-ar fi fost fatală genialului salzburghez (a cărui stingere din viață, la doar 35 de ani, rămâne în continuare sub semnul întrebării din perspectiva cauzelor medicale).
 Ei bine, recent a fost redescoperită o lucrare despre care s-a crezut mult timp că ar fi fost definitiv pierdută: o partitură ce demonstrează colaborarea dintre Mozart și Salieri, pe un libret de Lorenzo da Ponte. Manuscrisul se păstrează într-o arhivă a Muzeului Național al Cehiei și poate pune într-o lumină cu totul nouă relația dintre cei doi creatori.
 Zvonuri au circulat imediat după stingerea din viață a lui Mozart, în 1791, despre o așa-zisă otrăvire a sa pusă la cale de Salieri. Este adevărat și că Mozart l-a considerat pe Salieri compozitorul italian preferat al Împăratului Joseph al II-lea fiind, deci, rivalul său în termeni muzicali. Însă de aici și până la anatemizarea postumă a lui Salieri este, fără doar și poate, o cale lungă...
 Sarka Dockalova, purtătoare de cuvânt a Muzeului Național al Cehiei a precizat că lucrarea amintită va fi interpretată mâine, 16 februarie 2016, în cadrul unei conferințe de presă ce va avea loc la Praga.

Ștefan Costache