Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

S-a stins marele flautist Aurèle Nicolet

Publicat: marți, 2 Februarie 2016 , ora 16.37

 S-a stins din viață pe 29 ianuarie 2016, la vârsta de 90 de ani, Aurèle Nicolet, printre cei mai admirați și influenți flautiști pe care i-a avut secolul XX. Instrumentist excepțional de versatil, cu un sunet de o bogăție inconfundabilă, Nicolet și-a construit reputația de a explora și promova cu pasiune noi zone din repertoriul contemporan al flautului și, în același timp, de a duce spre noi standarde de rafinament autori consacrați precum Bach sau Mozart.
 Născut la Neuchâtel, Aurèle Nicolet a studiat la Conservatorul din Paris, devenind, în 1945, membru în Orchestra Tonhalle din Zürich. Un mas mare în cariera sa l-a reprezentat numirea, de către Wilhelm Furtwängler, ca prim- flautist în Filarmonica din Berlin, în 1950, timp de 9 ani. După 1959 s-a lansat într-o carieră solistică și camerală, lucrând cu compozitori contemporani de primă linie, precum Toru Takemitsu sau Gÿorgÿ Ligeti.
 A fost și un mentor căutat, un pedagog care și-a elaborat propria metodă de flaut, publicată în 1967, printre discipolii săi numărându-se Emmanuel Pahud, actualul prim-flautist al Filarmonicii din capitala Germaniei.
 Între punctele de referință ale discografiei sale: sonatele pentru flaut și basso continuo de Johann Sebastian Bach, avându-l ca partener pe Karl Richter, și un disc Takemitsu imprimat cu participarea oboistului Heinz Holliger și a harpistei Ursula Holliger. Printre cei care l-au cunoscut îndeaproape pe Aurèle Nicolet - membrii cvartetului de coarde Enescu.

Ștefan Costache