Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Concertul de Anul Nou de la Viena - trei sferturi de veac de existență

Publicat: vineri, 18 Decembrie 2015 , ora 16.22

 Ne apropiem de finalul de an și de evenimentele muzicale ale celui viitor care va fi salutat, de la Viena, prin celebrul Concert de Anul Nou, pe chiar 1 ianuarie 2016 - concert transmis în direct, ca de obicei, de Radio România Muzical, de la ora 12 și 15 minute. Oficiază din nou letonul Mariss Jansons, care se va afla pentru a treia oară în postura, privilegiată, de a conduce Orchestra Filarmonicii din Viena în acest context, după precedentele concerte din 2006 și 2012. Totul stă sub semnul marcării celor 75 de ani pe care îi împlinește Concertul de Anul Nou din capitala Austriei.
 Va fi, bineînțeles, din nou un eveniment media de interes global, 90 de țări preluând în direct concertul, pe care se estimează că-l vor urmări peste 50 de milioane de telespectatori.
 Programul reunește creații de Johann Strauss-fiul, cele mai multe, Johann Strauss-tatăl, Josef Strauss, Josef Hellmesberger Senior, Èmile Waldteufel, Eduard Strauss, Carl Michael Ziehrer și se va deschide cu lucrarea "Uno Marsch" de Robert Stolz. Evident că biletele pentru un loc în Sala de Aur de la Musikverein s-au epuizat de mult...
 Și, parcă la concurență cu Viena vine, o zi mai devreme, pe 31 decembrie, Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Berlin. Dirijează Sir Simon Rattle, solistă este celebra violonistă Anne-Sophie Mutter iar Radio România Muzical vi-l oferă, de asemenea, live, de la ora 18 și 30 de minute. Profilul programului, integral francez, se rezumă în două cuvinte - strălucire și consistență - și reunește pagini de Ravel, Saint-Saëns, Chabrier, Massenet și Francis Poulenc.

Ștefan Costache