Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Corul de Copii Radio - finalist în Concursul Let the Peoples Sing

Publicat: sâmbătă, 10 Octombrie 2015 , ora 0.00

Corul de Copii Radio, dirijat de Voicu Popescu, s-a calificat alături de alte opt ansambluri din întreaga lume, în finala uneia dintre cele mai prestigioase competitii corale internationale: "Let the peoples sing". Concursul, derulat la München, este un apreciat eveniment din circuitul muzicii vocale, aflat sub auspiciile Uniunii Europene de Radio si Televiziune (European Broadcasting Union).
Finala are loc duminică, în 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio urmând să evolueze în cadrul categoriei "Coruri de copii si tineret" într-un concert public derulat în Studioul 1 al Radiodifuziunii Bavareze; evenimentul va fi difuzat în direct de postul BR-KLASSIK si înscris in Stagiunea Euroradio 2015-2016. În programul concertului susținut de Corul de Copii Radio în finala competiției se regăsesc două piese: Salve Regina de Javier Busto și Ofranda copiilor lumii de Sabin Păutza. Puteți asculta și dvs. în direct concertul, transmis de Radio România Muzical și Radio România Cultural de la ora 20.00. Comentează Anca Ioana Andriescu. Pe site-urile celor două posturi veți putea urmări concertul și video.


Astăzi, 10 octombrie 2015, cu o seară înaintea finalei, Corul de Copii Radio este invitat în festivalul muzicii corale de la München, de asemenea organizat de Radiodifuziunea Bavareză. Aici vor evolua o parte dintre corurile ce intră în finala concursului, Corul Radiodifuziunii Bavareze și doi câștigători ai competiției din 2013 (organizate la Luxemburg): Voices In Time și corul de copii Amics de la Unió. În cadrul festivalului, ansamblul Radio România va prezenta patru opusuri: Oșeneasca de Mihai Moldovan, Cantique de Gabriel Fauré, Tatăl nostru de Dragoș Alexandrescu și Joc din Oaș de Anton Zeman.

În anul 2015, Corul de Copii Radio sărbătorește 70 de ani de existență, moment deja marcat prin participarea în Grecia, la Volos, în concertul de deschidere a Festivalului Internațional de Muzică Evmelia, prin concertul aniversar 70 de primăveri susținut pe 25 aprilie la Sala Radio și prin participarea la Festivalul George Enescu 2015. În prezent, Corul de Copii Radio este condus de dirijorul Voicu Popescu. Începând din anul 2014, la pregătirea Corului de Copii Radio lucrează și pianista Magdalena Faur, care acompaniază repetițiile și concertele ansamblului. Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee și concursuri internaționale în aproape toate statele Europei, în Japonia, SUA și Canada, au adus tinerilor artiști prețioase distincții și premii și au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federația Corurilor din Uniunea Europeană, a titlului de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.

Organizată la interval de doi ani, competiția Let the Peoples Sing a fost inițiată în 1961 de către BBC (British Broadcasting Corporation - Londra) și a fost la început derulată doar la nivel național până în anul 1966, când a devenit o manifestare internațională, competitorii fiind propuși de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune.

Semifinala concursului s-a desfășurat la München în 22 și 23 ianuarie 2015. Dintre cele 19 ansambluri corale propuse de 13 organizații afiliate EBU care au participat la această etapă juriul internațional a selectat, în urma audierii înregistrărilor radio, 9 ansambluri din Danemarca, România, Statele Unite ale Americii, Austria, Germania, Letonia, Suedia, Bulgaria și Marea Britanie. Radiodifuziunea Bavareză din München, Germania (BR) organizează și coordonează ediția 2015 a acestei competiții deschise corurilor de amatori.