Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Medalion păstrând părul lui Mozart - în licitație la Southeby's

Publicat: miercuri, 27 Mai 2015 , ora 16.42

Un smoc de păr blond într-un medalion de aur, încadrând circular o notă pe care se precizează că este vorba despre un eșantion din chiar podoaba capilară a lui Wolfgang Amadeus Mozart constituie obiectul licitației organizate de casa Southeby's joi, 28 mai 2015. Prețioasa amintire se estimează că va fi adjudecată pentru o sumă de până la 12.000 de lire sterline.

Astfel de suveniruri, considerate macabre de unele voci, nu sunt deloc ceva neobișnuit, constituind, și azi, obiect de venerație. Licitația mai propune, în același spirit, o invitație la ceremonia de înmormântare a lui Beethoven și un eșantion din părul Titanului de la Bonn, care se speră că va aduce vânzătorului 3000 de lire sterline.

În 2002, tot Southeby's a vândut un alt medalion cu părul lui Mozart pentru 38.000 de lire sterline, de peste două ori cât se estimase inițial.

Actualul medalion a fost dăruit de Constanze, văduva lui Mozart, mamei dirijorului german Karl Anschütz, care, la rândul său, i l-a dat muzicianului englez Sir Arthur Somervell. Medalionul a fost purtat la mână, prins de o brățară, de soția lui Somervell și a rămas apoi în familie după stingerea din viață a celui amintit, în 1937.

Ambele medalioane, păstrând păr atât de la Mozart, cât și de la Beethoven, sunt expuse public de casa britanică până vor ajunge în posesia noilor proprietari.

Ștefan Costache