Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Dirijorul Ion Marin la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg

Publicat: joi, 21 Mai 2015 , ora 9.55
Duminică, 24 mai 2015, dirijorul de origine română Ion Marin va dirija orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, cu Simfonia a 9-a de Gustav Mahler. Colaborarea cu această orchestră a început în urmă cu trei ani și are în vederea realizarea integralelor simfoniilor compozitorilor Gustav Mahler și Anton Bruckner.

Concertul se desfășoară în cadrul celei de-a X-a ediții a International Festival "Musical Collection" și cuprinde în programul său și concertul de pian nr. 9 de W. A. Mozart, interpretat de Miroslav Kultyshev.

Orchestra Filarmonicii Sankt Petersburg este cel mai vechi ansamblu simfonic rusesc, fiind fondat în anul 1882, la ordinul lui Alexandru al III-lea. Astăzi, conducerea artistică a instituției este asigurată de celebrul dirijor Yuri Temirkanov.

Reputat ambasador român în lumea dirijorală, Ion Marin a condus cele mai importante orchestre europene (Berliner Philharmoniker, Staatskapelle din Dresda, Leipzig Gewandhaus, Bayerischer Rundfunk, Filarmonica din Sankt Petersburg, London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker) și a colaborat cu cei mai celebri artiși ai planetei (Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Jose Carreras, Montserrat Caballe, Angela Gheorghiu, Cecilia Bartoli, Renee Fleming, Anna Netrebko).