Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Joel Krosnick va părăsi Cvartetul 'Julliard'

Publicat: marți, 19 Mai 2015 , ora 16.58

Timpul trece la fel chiar și pentru legendele muzicii clasice: Cvartetul de coarde "Julliard", cu activitate neîntreruptă de la momentul înființării, în 1946, a anunțat că respectatul său violoncelist, Joel Krosnick, își lasă liber pupitrul după 42 de ani alături de colegii lui odată cu încheierea stagiunii 2015-2016. Formația nu se va destrăma însă, așa cum s-a întâmplat cu cvartetul "Alban Berg" după pierderea violistului Thomas Kakuska, în 2007: îi va lua locul Astrid Schween, care devine, astfel, prima muziciană afro-americană - membră a cvartetului. Formula va fi completată de violoniștii Joseph Lin, Ronald Copes și de violistul Roger Tapping.

Joel Krosnick, acum în vârstă de 74 de ani, și-a motivat gestul astfel, într-un interviu: "Este greu s-o spui, dar pe măsură ce înaintezi în vârstă devine din ce în ce mai dificil să călătorești. Predau, cu normă întreagă, violoncel și muzică de cameră la Julliard School of Music și nu mai e loc și pentru altceva."

Cvartetul Julliard a luat ființă pe lângă faimoasa școală de muzică din New York din dorința membrilor fondatori de a "cânta lucrări noi ca și cum ar fi capodopere consacrate și opusuri binecunoscute ca și cum ar fi pagini noi." 5 premii Grammy i-au recompesat până acum meritele între care unul, în 2011, pentru întreaga activitate.

Ștefan Costache