Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Mariss Jansons - în continuare dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din München

Publicat: miercuri, 13 Mai 2015 , ora 16.08

Muzicianul leton Mariss Jansons și-a prelungit, pe 8 mai 2015, pentru încă 3 ani, contractul pe care îl are ca dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din München și al Corului acesteia. Colaborarea se extinde, astfel, până în 2021, când Jansons va avea 78 de ani. Totul se întâmplă în contextul speculațiilor ce îl plasau pe lista scurtă a posibililor dirijori principali ai Filarmonicii din Berlin. Membrii orchestrei berlineze s-au reunit luni, 11 mai, pentru a decide prin vot cine îi va conduce după plecarea lui Sir Simon Rattle, dar dezbaterile nu au condus încă la un rezultat.

Prin opțiunea sa, se comentează că Mariss Jansons a luat o opțiune serioasă să decline o eventuală propunere a Filarmonicii din capitala Germaniei, gest prin care se alătură altor 3 potențiali candidați care merg deja într-o altă direcție: Gustavo Dudamel, Yannick Nézet-Séguin și, mai ales, Daniel Barenboim.

Și Mariss Jansons și-a prelungit contractul, de altfel, tot ca urmare a unei decizii favorabile a orchestrei bavareze. "Este o mare plăcere pentru mine să continui munca alături de aceste două minunate ansambluri și după 2018. Sunt două nestemate și mă declar încântat să fiu parte a construirii viitorului lor. Profesionalismul muzical și valoarea umană mi se par extraordinare. Doresc din suflet nu numai să valorific aceste calități, ci și să le susțin dezvoltarea, prezentându-le München-ului, Bavariei și lumii întregi."

Ștefan Costache