Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Filarmonica din New York interpretează compoziții semnate de copii din Fukushima!

Publicat: miercuri, 25 Martie 2015 , ora 16.52

Într-un schimb de experiență ce fascinează ambele părți, copii fără vreo formație specială în zona teoriei muzicii compun piese care sunt apoi transcrise și interpretate de membrii Filarmonicii new-yorkeze; aceasta, ca parte a proiectului instituției numit "Foarte tineri compozitori" care, de la lansarea în 1995, s-a răspândit în întreaga lume cu misiunea de lua muzica imaginată de copii în serios mai degrabă decât a o trata ca pe ceva "simpatic".

"Am văzut deja sute de piese realizate de compozitori foarte tineri și rămân uimit, din nou și din nou, de cât de interesante și de inovatoare sunt, grație, bineînțeles, lipsei totale de constrângeri și prejudecăți pe care noi, cei care am studiat compoziția, le avem." - spune Theodore Wiprud, vicepreședinte pe educație al Filarmonicii din New York.

Nouă copii din orașul Fukushima, cu vârste între 10 și 14 ani, vizitează în această perioadă metropola americană luând parte la proiect. Iar instrumentiști din orchestră le-au cântat compozițiile ieri seară, 24 martie 2015, într-un concert cameral ce a avut loc la Lincoln Center.

Takehito Shimazu, profesor la Universitatea din Fukushima care a coordonat totul pe teritoriu japonez, a comentat că dezastrul tsunami-ului care a lovit în martie 2011 lăsând 19 000 de morți nu a fost deloc subiectul preferat pentru muzica micilor autori precizând, însă, că aceștia nu provin din cea mai afectată zonă, cea de coastă. Ei au fost încurajați să experimenteze cu instrumentele și să dea curs acelor sonorități care li se par cele mai atrăgătoare. Au trimis, apoi, piesele rezultate unor elevi americani de aceeași vârstă care le vor da propria replică muzicală, ce își va găsi, de asemenea, loc în stagiunea Filarmonicii din New York.

Ștefan Costache