Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

'Cum se va numi succesorul lui Rattle în fruntea Filarmonicii din Berlin, din 2018?'

Publicat: miercuri, 11 Martie 2015 , ora 17.56

"Ce mare ansamblu va prelua Sir Simon Rattle în Marea Britanie?" a fost una dintre marile întrebări ale începutului de an 2015 care și-a găsit de curând un răspuns fericit: Orchestra Simfonică din Londra. Rezolvarea a generat, însă, o alta, cel puțin la fel de interesantă: cum se va numi succesorul lui Rattle în fruntea Filarmonicii din Berlin, din 2018? Ei bine, cei 124 de membri ai orchestrei vor începe să caute soluția democratic, prin vot secret, prima rundă fiind programată pentru 11 mai.

Alegerea nu va fi deloc una ușoară având în vedere renumele instituției, umbra marilor dirijori care i-au scris istoria și situația actuală internațională în ceea ce privește potențialii pretendenți. Jurnalistul Tom Service, în articolul pe care îl publică The Guardian ieri pe această temă, subliniază două mari categorii separate de o breșă temporală: cea a dirijorilor tineri, în jur de 30 de ani, cu carisma considerată obligatorie dar fără cine știe ce experiență și cea a șefilor de orchestră venerați dar și venerabili. O a treia soluție - a artiștilor cu vârsta de aproximativ 50 de ani, care să ofere balanța potrivită între energie, experiență și ambiție, nu pare să fie în consonanță cu viziunea Filarmonicii din capitala Germaniei în ultimii ani.

Alegerea nu va fi, deci, una prea ușoară, derularea mai multor runde de vot părând un scenariu foarte probabil. Între dirijorii care au profilul unui viitor director artistic și dirijor principal la Filarmonica berlineză: Daniel Barenboim, Andris Nelsons, Gustavo Dudamel, Mariss Jansons, Yannick Nézet-Séguin, Riccardo Chailly, Riccardo Muti. O mențiune specială pentru Christian Thielemann, acum dirijor principal al Capelei de Stat din Dresda care, la 55 de ani, pare a fi singurul dintre cei enumerați care corespunde echilibrului mai înainte amintit.

Ștefan Costache