Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Joshua Gersen - noul dirijor asistent al Filarmonicii din New York

Publicat: joi, 26 Februarie 2015 , ora 18.19

Filarmonica din New York a făcut publică astăzi, 26 februarie 2015, numirea unui nou dirijor asistent al instituției, în persoana lui Joshua Gersen; și asta - la mai puțin de două săptămâni de la aflarea veștii că Alan Gilbert, director artistic, va părăsi acest post din 2017. Joshua Gersen va prelua, efectiv, poziția amintită odată cu debutul stagiunii viitoare, în luna septembrie.

Originar din Connecticut, Gersen este absolvent al Institutului Curtis din Philhadelphia și al Conservatorului New England din Boston. El și-a încheiat de curând un stadiu de perfecționare la New World Symphony, Florida, unde i-a fost asistent lui Michael Tilson Thomas. Din 2012, Joshua Gersen este director artistic al Orchestrei Simfonice de Tineret din New York, ansamblu care susține anual o serie de concerte la Carnegie Hall.

În noua postură, artistul va colabora îndeaproape cu Alan Gilbert, pentru pregătirea concertelor de stagiune dar și în derularea altor activități ținând de partea artistică. Pe de altă parte, Gersen se va ocupa direct de evenimentele cu profil educativ, cel mai semnificativ fiind seria "Concertor pentru tineret".

Nimic ieșit din comun, putem spune, în pariul pe tinerețe pe care îl face și Filarmonica din New York, printre cele mai valoroase ansambluri simfonice americane; pentru că în Statele Unite funcționează cel mai calitativ sistem de formare a noilor dirijori, în momentul de față, sistem în care s-a integrat și prin care s-a afirmat, la Philadelphia, și românul Cristian Măcelaru.

Ștefan Costache